NASA та німецьке космічне агентство DLR заявили про припинення роботи обсерваторії SOFIA, яка відкрила наявність води на Місяці

Опубликовал
Максим Григор'єв

Польоти Стратосферної обсерваторії для інфрачервоної астрономії (SOFIA) із 2,7-метровим інфрачервоним телескопом на базі Boeing 747 завершаться 30 вересня.

Рентабельність SOFIA викликала питання вже кілька років: NASA щорічно витрачає на цю обсерваторію $85 млн. Це більше, ніж будь-яку іншу астрофізичну місію, крім космічного телескопа Hubble.

NASA вже пропонувало прибрати проєкт SOFIA з бюджетів 2021 та 2022 рр., але Конгрес відновлював фінансування.

Цього року NASA подало заявку на обслуговування обсерваторії на 2023 рік, але космічному агентству потрібна була угода з DLR, адже Німеччині належить 20% акцій. Хоча агенції не надали подробиць, чому закривається SOFIA, схоже, що це ініціатива саме DLR.

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

«SOFIA завершить свої заплановані операції на 2022 рік, після чого буде організовано закриття».

NASA

На цей рік заплановано близько 70 польотів обсерваторії, зокрема 30 польотів у Новій Зеландії.

За вісім років спостережень за допомогою SOFIA було зроблено багато відкриттів, зокрема виявлення води на освітленій Сонцем поверхні Місяця у 2020 році.

Також астрономи отримали найчіткіше зображення туманності W51, склали нову карту туманності Кінська Голова, а також зареєстрували в космічному просторі гідрид гелію (HeH⁺) — перше молекулярне з’єднання, що з’явилося після Великого вибуху.

У майбутньому дані SOFIA будуть доступні у публічних архівах NASA для астрономів усього світу.

Сурайя Фарухи, директор із зовнішніх комунікацій Асоціації космічних досліджень університетів (USRA), сказала, що понад 100 програм спостережень було відібрано в ході останнього конкурсу пропозицій SOFIA, званого «Циклом 9», і не всі будуть завершені до кінця вересня. Раніше цього року USRA запросила пропозиції для нового раунду спостережень SOFIA, «Цикл 10», який мав розпочатися у жовтні 2022 року. Ці пропозиції будуть відкладені до подальших вказівок NASA.

Заступник адміністратора НАСА з науки Томас Зурбухен додає, що припинення експлуатації SOFIA не є кінцем німецько-американської співпраці. Вже цього літа агенції проведуть спільний семінар для визначення нових проєктів «у майбутніх наукових галузях».

Джерело: NASA

Disqus Comments Loading...