НБУ ліквідував «Айбокс Банк» через схеми міскодінгу грального бізнесу — оператор терміналів iBox призупинив поповнення карток Monobank та сервіси

Опубликовал
Вадим Карпусь

7 березня Правління НБУ ухвалило рішення про відкликання банківської ліцензії в АТ «Айбокс Банк». Одночасно було прийнято рішення про ліквідацію банку.

Приводом для ліквідації стало систематичне порушення банком вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення. Фактично, банк звинувачують у неналежній перевірці клієнтів з високим ризиком (які надають послуги з організації та проведення змагань зі спортивного покеру) та неналежній роботі з внутрішніми документами з питань протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Протягом останніх двох років НБУ неодноразово застосовував до банку заходи впливу через порушення у сфері фінмоніторингу.

Наприкінці лютого НБУ заявляв про зловживання в банківській сфері з використанням схеми міскодінгу азартних ігор. До неї начебто було залучено 9 банків, а «Айбокс Банк» був серед лідерів за прибутком. Міскодінг – встановлення банком коду торговця (MerchantCategoryCode; MCC), що не відповідає справжньому виду діяльності бізнесу. Це допомагає маскувати платежі від азартних ігор. Гральний бізнес начебто виводив «у тінь» 10 млрд грн обороту на місяць, казали у ВРУ. Як повідомляє ресурс NV, річний оборот ринку азартних ігор в Україні становить 180 млрд грн. З цієї суми гравці завдяки використанню банків (імовірно, утемну) приховують 54 млрд грн, а державний бюджет щороку недоотримує 10 млрд грн.

Як зазначають в НБУ, частка «Айбокс Банку» становила лише 0,1% від активів платоспроможних банків. Тому виведення його з ринку не вплине на стабільність банківської системи України. Крім того, кожен вкладник банку отримає від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відшкодування в повному розмірі вкладу. Також будуть компенсовані відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку.

Курс QA від Mate academy.
Найпростіший шлях розпочати кар'єру в ІТ та ще й з гарантованим працевлаштуванням.
Інформація про курс

Однак закриття «Айбокс Банку» може негативно вплинути на клієнтів іншого банку – Monobank. Річ у тім, що ліквідований банк обслуговував розгалужену мережу терміналів iBox, які дозволяли поповнювати картки Monobank без комісії, а також використовувалися для здійснення різноманітних платежів. Наразі мережа терміналів iBox призупинила роботу, сайт iBox також не надає платіжні послуги.

В Monobank вже проінформували своїх клієнтів, що у зв’язку з відкликанням ліцензії у АТ «Айбокс Банк», компанія ТОВ «МЕТАПЕЙ» (оператор мережі терміналів iBox) тимчасово не приймає поповнення на картки. Компанія шукає можливості укласти угоду з іншим банком-партнером, а на це потрібен час. За цих обставин Monobank радить поповнювати картки готівкою іншими шляхами. Без комісії це можна зробити в мережах терміналів EasyPay та City24, а також через каси банків-партнерів «Універсал Банк», «А-Банк» та «Укргазбанк».

ОНОВЛЕНО: У відповідь на звернення редакції ITC.UA оператор терміналів iBox прокоментував ситуацію наступним чином:

«АТ «АЙБОКС БАНК» був нашим головним банком-партнером, відкликання у нього банківської ліцензії та його ліквідація була для нас неочікуваною, тому ми фактично не мали часу, щоб належним чином підготуватися, нам довелося призупинити роботу всього парку терміналів.

Це майже 9000 терміналів по всій країні та понад 7 млн клієнтів щомісяця.

Вже зараз ми ведемо переговори з іншими банками та плануємо повністю відновити роботу найближчим часом. А далі – стабілізувати всі процеси та продовжити розвивати нашу термінальну мережу, як за кількісними показниками, так і за якісними».

Разом з тим, на сторінці iBox в соціальній мережі Facebook повідомляється, що запланований час відновлення роботи всього парку терміналів становить 2-3 дні.

Cпецпроект ITC.ua Play.

Disqus Comments Loading...