«Не видно кінця-краю‎». Концентрація вуглекислого газу в атмосфері на 50% перевищила доіндустріальний рівень

Опубликовал
Катерина Даньшина

Концентрації двох інших ключових парникових газів — метану та закису азоту — також зросли.

За даними Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) у 2022 році кількість парникових газів в атмосфері сягнула рекордних значень — концентрація вуглекислого газу, до прикладу, на 50% перевищила доіндустріальний рівень.

У ВМО кажуть, що зазвичай трохи половини викидів CO2 залишається в атмосфері, тоді як понад чверть поглинається океаном і трохи менш як 30% «наземними екосистемами», такими як ліси. Однак подібних рівнів вуглекислого газу в атмосфері Земля «‎не відчувала протягом 3,5 млн років», коли глобальна температура була на 2-3°C вищою, як і рівень моря — на 10-20 метрів.

Концентрація вуглекислого газу в атмосфері наразі становить 420,2 ppm (часток на мільйон). Графіка The Guardian за даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень станом на 14 листопада 2023 року у порівнянні з доіндустріальним рівнем.

У ВМО ставлять амбітну ціль у скорочення викидів до нуля, інакше — рівень парникових газів в атмосфері, а з ними й нагрівання планети збільшуватимуться; і наголошують, що країни все ще не можуть реалізувати політику, спрямовану на скорочення викидів‎, попри значний прогрес у розвитку відновлюваних джерел енергії та електромобільній галузі.

У звіті, зазначають, що використання вугілля треба припиняти щонайменше у 7 разів швидше, аби уникнути «‎найгірших наслідків глобального нагрівання».

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

«Поточний рівень концентрації парникових газів ставить нас на шлях підвищення температур, значно вищих за цілі Паризької угоди до 2100 року. Це супроводжуватиметься більш екстремальною погодою і зростанням соціально-економічних та екологічних витрат. Ми повинні терміново скоротити споживання викопного палива», — сказав професор Петтері Таалас, генеральний секретар ВМО.

Температура невпинно била рекорди, починаючи із червня і завершуючи жовтнем — а весь 2023-й рік нині претендує на звання найспекотнішого.

В ВМО додають, що ефект нагрівання парникових газів в атмосфері зріс на 50% між 1990 і 2022 роками, причому приблизно 80% цього збільшення припадає саме на CO2.

Метан — парниковий газ, основними джерелами якого є видобуток викопного палива, велика рогата худоба та смітники, а закис азоту — утворюється в результаті надмірного використання добрив, спалювання відходів рослинництва та промисловості. Зростання рівня закису азоту в атмосфері у 2022 році було найвищим за всю історію.

У вересні Міжнародне енергетичне агентство заявило, що світовий попит на нафту, газ і вугілля почне падати цього десятиліття, але не настільки стрімко, щоб обмежити підвищення глобальної температури до 1,5°C — міжнародно узгодженої межі.

Disqus Comments Loading...