Не голова, а комп’ютер: регулятор США дозволив Neuralink Ілона Маска випробування мозкових нейроімплантів на людях

Опубликовал
Катерина Даньшина

Neuralink нарешті може розпочати випробування свого інтерфейсу мозок-комп’ютер на людях – попри те, що все ще перебуває під федеральним розслідуванням щодо порушень Закону про добробут тварин.

Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) відхилило заявку Маска, подану в березні, але нині все-таки схвалило чип Neuralink для випробування на людях.

Заснована у 2016 році компанія прагне комерціалізувати власний інтерфейс мозок-комп’ютер (BCI) у широкому спектрі медичних і терапевтичних застосувань – від реабілітації після інсультів та травм спинного мозку до контролю нейронних протезів і здатності «перемотувати спогади або завантажувати їх у роботів», як заявляв генеральний директор Neuralink Ілон Маск у 2020 році.

Онлайн-курс "Проджект-менеджер в ІТ" від Laba.
Навчіться запускати, контролювати й успішно реалізовувати ІТ-проєкти. Пройти весь шлях проєктного управління на реальному кейсі вам допоможе PMD із 19-річним досвідом в ІТ.
Детальніше про курс

BCI по суті перетворює аналогові електричні імпульси мозку (контролюючи його за допомогою тонких імплантованих електродів) у цифрові сигнали, які розуміють комп’ютери. Оскільки BCI потребує хірургічного втручання, FDA, яке регулює такі технології, вимагає проведення суворих тестів на безпеку.

Нині Neuralink є першою компанією, яка отримала дозвіл для випробування на людях. Хоча початкову заявку Маска управління відхилило – частково через те, що піддослідні тварини вмирали після імплантації прототипу BCI. Відповідно до внутрішніх документів, отриманих Reuters у грудні, з 2018 року під час розробки Neuralink BCI було вбито понад 1500 тварин. Генеральний інспектор Міністерства сільського господарства США розпочав розслідувати ці звинувачення.

FDA також було занепокоєне дизайном інтерфейсу, який міг нашкодити людини під час імплантації.

«Основні проблеми стосувалися літієвої батареї пристрою; потенціалу крихітних дротів імплантату мігрувати в інші області мозку; і питань щодо того, як і чи можна видалити пристрій без пошкодження тканини мозку», — сказали нинішні та колишні співробітники Neuralink Reuters у березні.

Попри те, що Neuralink отримала схвалення FDA на початок дослідження, компанія ще не розпочала пошук добровольців.

«‎Це результат неймовірної роботи команди Neuralink у тісній співпраці з FDA і він являє собою важливий перший крок, який одного разу дозволить нашій технології допомогти багатьом людям. Набір добровольців для клінічних випробувань ще не відкритий», – написала Neuralink у четвер.

Disqus Comments Loading...