Що таке реєстр «Оберіг» і для чого він потрібен? Пояснює Міноборони

Опубликовал
Вадим Карпусь

Міністерство оборони України завершили верифікацію реєстру військовозобов’язаних «Оберіг». Тепер він стане основою для нових електронних послуг, зокрема онлайн-бронювання від призову, яка дасть антикорупційний ефект. Про це розповіла заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко.

Оновлено [18 березня 16:09]: Міноборони опублікувало інформаційні картки, де пояснило, що таке реєстр «Оберіг» і для чого він потрібен.

Що таке реєстр «Оберіг» і для чого він потрібен?

Єдиний електронний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг» – інструмент військового обліку громадян. Він покликаний зменшити кількість помилок внаслідок людського фактора і заощадити ресурси держави та людини завдяки цифровізації.

Курс-професія "Motion Designer" від Skvot.
Навчіться створювати 2D- та 3D-анімації у софтах After Effects, Cinema 4D та Octane Render. Протягом курсу ви створите 14 моушн-роликів, 2 з яких — для реального клієнта.
Детальніше про курс

Єдиний електронний реєстр «Оберіг» модернізували за підтримки Європейського Союзу в межах проєкту EU4DigitalUA, що впроваджує естонська Академія електронного управління. Окрема перевага — запобігання корупції. Завдяки реєстру кожен крок щодо зміни даних відстежуватися та підтверджується електронним підписом.

Зазначається, що раніше повістки могли приходити людям по декілька разів, їх отримували громадяни, непридатні до служби, чи навіть родичі загиблих. Як очікується, запровадження реєстру «Оберіг» дозволить виправити цю ситуацію.

«Завдяки верифікації з іншими державними реєстрами ми збільшили якість наповнення даних з 27% до 88%, видалили дублі та неактуальні дані», — заявила Катерина Черногоренко.

Зараз Міноборони разом з партнерами працює над створенням електронного військового облікового документа. Це витяг з реєстру, що свідчитиме про обліковий статус громадянина – де він стоїть на обліку, чи придатний до служби тощо. Поки що не уточнюється, коли планується запустити ці нові послуги.

Джерело: armyinform

Disqus Comments Loading...