Окремий інтернет для війни: SpaceX уклала першу угоду для запуску супутникової мережі Starshield — альтернативи Starlink для уряду

Опубликовал
Катерина Даньшина

Ілон Маск, занепокоєний «‎потенційною участю SpaceX у війні в Україні», запускає альтернативну мережу супутникового інтернету, яку уряд США зможе використовувати у власних інтересах.

SpaceX уклала перший контракт з Космічними силами США щодо запуску урядової супутникової мережі Starshield, повідомляє Bloomberg. Вперше анонсована у грудні ідея наблизилась до втілення після заяв Ілона Маска щодо ролі SpaceX у війні в Україні та відмов активувати Starlink поблизу Криму, що завершилось зривом атаки українських дронів на російський флот.

SpaceX описує Starshield як «захищену супутникову мережу для державних установ», що пропонуватиметься паралельно зі стандартною Starlink для цивільних осіб. Послуги надаватимуться через супутники SpaceX Starlink, що вже функціонують.

Контракт було укладено 1 вересня і він діятиме рік — згідно з документом, SpaceX надаватиме «наскрізний сервіс Starshield через угруповання Starlink, користувацькі термінали, допоміжне обладнання, керування мережею та інші пов’язані послуги». Максимальна сума контракту становить $70 мільйонів, з яких компанія має отримати $15 мільйонів до кінця цього місяця. Очікується, що мережа підтримуватиме 54 партнерів місії в армії, флоті, авіації та береговій охороні.

Онлайн-курс "Фінансовий директор" від Laba.
Опануйте інструменти управління грошовими потоками, ризиками та активами компанії, щоби перейти на посаду CFO.
Приєднатися до курсу

Засновник SpaceX Ілон Маск написав в X, що «Starshield належатиме уряду США і буде контролюватися космічними силами Міністерства оборони», залишаючи Starlink як «цивільну мережу», яка «не є учасником бойових дій».

Disqus Comments Loading...