Ось як виглядає повторне входження в атмосферу Землі «очима» космічної капсули Varda Space

Опубликовал
Катерина Даньшина

Компанія встановила камеру на свою приватну капсулу W-1, щоб зафіксувати її першу місію з повернення на Землю.

Повне майже 30-хвилинне відео, опубліковане на YouTube, включає кадри відокремлення від космічного корабля на орбіті, «полум’яний» вхід в атмосферу і дещо нерівне приземлення на військовому полігоні в Юті. За даними Ars Technica, W-1 пробула близько 8 місяців на низькій навколоземній орбіті, доки Varda Space отримала усі регуляторні дозволи на посадку на території США.

«Відео з нашої капсули, яка таранить атмосферу на швидкості 25 Махів — кадри необроблені», — написала Varda Space в описі до опублікованого ролика.

Varda, яка співпрацювала з Rocket Lab у цій місії, намагається розробити мінілабораторії, які зможуть виробляти фармацевтичні препарати на орбіті — у цьому випадку, препарат ритонавір для лікування ВІЛ-інфекції (розробку надалі аналізуватиме компанія Improved Pharma, що базується в Індіані).

Курс English For Tech course від Enlgish4IT.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше

Дослідники вже встановили, що білкові кристали, вирощені в космосі, можуть утворювати більш досконалі структури в порівнянні з вирощеними на Землі. Готові речовини можна використати для створення ліків, які людський організм міг би легше засвоювати, або загалом ефективніших ліків із більшим терміном придатності. Одним із ключових прикладів досліджень, проведених на МКС, є активний інгредієнт пембролізумаб, який використовується в ліках для імунотерапії раку Кітруда (кристали, сформовані у космосі, дозволили створити більш стабільний препарат, який можна вводити короткою ін’єкцією, а не довготривалою внутрішньовенною інфузією, яка використовується зараз).

Капсула W-1 була запущена на Falcon 9 у червні 2023 року. До входу в атмосферу вона кріпилася до космічного корабля Rocket Lab Photon, який забезпечував живлення, зв’язок і контроль висоти, і після відокремлення від капсули згорів в атмосфері.

Disqus Comments Loading...