Платіжна система WayForPay отримала ліцензію НБУ – на місяць пізніше

Опубликовал
Вадим Карпусь

В перших числах травня платіжний сервіс WayForPay повідомив про тимчасове призупинення приймання платежів через те, що НБУ забарився з оновленням ліцензії для компанії. Тоді очікувалося, що невдовзі ситуація вирішиться, й ліцензію видадуть орієнтовно 5 травня 2023 року. Проте не так склалося, як гадалося.

Лише зараз, 8 червня, сервіс WayForPay отримав ліцензію від НБУ на надання платіжних послуг. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, якому, за його словами, довелося побути «в ролі «інвестняні».

Згідно з наявною інформацією, така тривала затримка з наданням ліцензії була викликана кількома факторами. Спочатку НБУ заявляв, що компанія надала недостатню кількість документів. Ярослав Железняк додає, що затримка виникла через тривалі процедури з’ясування низки питань. Довгий час у СБУ розбиралися, від кого надійшов лист про буцімто «російське громадянство» керівників компанії, але це так і не з’ясувалося. Крім того, процес переліцензування також затягнувся через отримання керівництвом компанії WayForPay запиту НБУ щодо довідки про несудимість.

Фактично НБУ мав до компанії три ключових питання:

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс
  1. щодо структури власності компанії та кримінальної справи щодо легалізації коштів. За даними сервісу Youcontrol, засновник Wayforpay Геннадій Васюков володіє компанією через кіпрську Compare Group Limited. При цьому є й інші юридичні зв’язки між Wayforpay і Васюковим: компанії Katerina Iosif та Fortress Finance INC;
  2. кримінальне провадження про начебто виведення структурами Васюкова коштів з України у Латвію та ухилення від сплати податків у 2019 році;
  3. СБУ припускала можливі зв’язки з рф ключових осіб Wayforpay – Геннадія Васюкова та директора Сергія Ватилика.

Схоже, що компанії нарешті вдалося надати всі необхідні документи регулятору, й вона невдовзі відновить повноцінну діяльність платіжного сервісу WayForPay.

Джерело: forbes

Disqus Comments Loading...