Новини IT-бізнес 08.06.2023 о 17:25 comment views icon

Платіжна система WayForPay отримала ліцензію НБУ – на місяць пізніше

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

В перших числах травня платіжний сервіс WayForPay повідомив про тимчасове призупинення приймання платежів через те, що НБУ забарився з оновленням ліцензії для компанії. Тоді очікувалося, що невдовзі ситуація вирішиться, й ліцензію видадуть орієнтовно 5 травня 2023 року. Проте не так склалося, як гадалося.

Лише зараз, 8 червня, сервіс WayForPay отримав ліцензію від НБУ на надання платіжних послуг. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, якому, за його словами, довелося побути «в ролі «інвестняні».

Згідно з наявною інформацією, така тривала затримка з наданням ліцензії була викликана кількома факторами. Спочатку НБУ заявляв, що компанія надала недостатню кількість документів. Ярослав Железняк додає, що затримка виникла через тривалі процедури з’ясування низки питань. Довгий час у СБУ розбиралися, від кого надійшов лист про буцімто «російське громадянство» керівників компанії, але це так і не з’ясувалося. Крім того, процес переліцензування також затягнувся через отримання керівництвом компанії WayForPay запиту НБУ щодо довідки про несудимість.

Фактично НБУ мав до компанії три ключових питання:

  1. щодо структури власності компанії та кримінальної справи щодо легалізації коштів. За даними сервісу Youcontrol, засновник Wayforpay Геннадій Васюков володіє компанією через кіпрську Compare Group Limited. При цьому є й інші юридичні зв’язки між Wayforpay і Васюковим: компанії Katerina Iosif та Fortress Finance INC;
  2. кримінальне провадження про начебто виведення структурами Васюкова коштів з України у Латвію та ухилення від сплати податків у 2019 році;
  3. СБУ припускала можливі зв’язки з рф ключових осіб Wayforpay – Геннадія Васюкова та директора Сергія Ватилика.

Схоже, що компанії нарешті вдалося надати всі необхідні документи регулятору, й вона невдовзі відновить повноцінну діяльність платіжного сервісу WayForPay.

Джерело: forbes

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: