Рубрики НовиниWTF

Постер до 2-го сезону «‎Локі», здається, створив штучний інтелект — на Shutterstock знайшли подібне зображення

Опубликовал
Катерина Даньшина

Професійні дизайнери стверджують, що годинник на задньому плані зображення демонструє всі ознаки використання генеративного штучного інтелекту.

Минулого тижня ілюстраторка Катрія Раден додала постер продовження «‎Локі» на X, стверджуючи, що при детальному вивченні на ньому можна побачити ознаки використання ШІ — як-от змазані елементи цифр на годиннику, розміщеному на задньому плані.

Кілька людей під дописом Раден відзначили, що фон на постері нагадує ідентичне зображення Shutterstock під назвою «Сюрреалістична нескінченність часу, спіраль, простір, антикваріат» з такими ж змазаними елементами цифр.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Користувач @thepokeflutist, який придбав стокове зображення, каже, що воно було опубліковано на Shutterstock цього року й не містить метаданих, які б могли підтвердити його походження. Однак кілька інструментів сканування, які перевірили зображення, все ж таки позначили його як створене штучним інтелектом.

Відповідно до правил Shutterstock, на платформі не ліцензують контент, створений ШІ (за винятком власного інструменту Shutterstock), а отже сайт може підтвердити право власності на весь надісланий контент. Shutterstock поки не відповів, чи порушує зображення з годинником його правила.

Стокові зображення, створені штучним інтелектом, є справжньою проблемою для багатьох творців.

«Багато художників заробляли на життя завдяки ліцензуванню фотографій та ілюстрацій на сайтах. Я не думаю, що заміна їх на створені за допомогою технологій зображення, засновані на масовій експлуатації та крадіжках зарплати, є більш етичною, ніж заміна власних співробітників Disney», — зазначає Раден.

Невідомо, чи використовувався генеративний ШІ для створення інших елементів постера «‎Локі». Деякі користувачі X припустили, що інструмент допоміг розташувати мініфігури на зображенні, відзначаючи їхнє незручне положення.

Раніше Disney вже критикували за використання нейромереж у серіалі «‎Таємне вторгнення», попри зауваження студії про те, що ШІ «‎не зменшує ролі справжніх дизайнерів у проєкті».

«Здається, зараз немає інтересу до справжнього мистецтва від Disney/Marvel. Лише контент», — відповів один користувач. «Не можу повірити, що вони роблять це знову після «Таємного вторгнення». Розчаровує», — дописав інший.

Другий сезон «‎Локі» стартував на Disney+ 5 жовтня, привернувши в чотири рази більше глядачів, ніж фінал першого. За перші 3 дні серіал зібрав аж 10,9 млн переглядів. Критики Rotten Tomatoes оцінили продовження у 89%, а деякі назвали його «‎найкращим телевізійним серіалом Marvel, з тих, що вийшли за останні роки».

Джерело: Mashable, The Verge

Disqus Comments Loading...