Продажі Apple падають четвертий поспіль квартал — iPhone почувається добре, а от Mac та решта «‎у скруті»

Опубликовал
Катерина Даньшина

Дохід компанії склав $89,5 млрд, що на 1% менше порівняно з аналогічним періодом торік.

Загальні продажі Apple падають четвертий поспіль квартал — зокрема, в бізнесах, які стосуються iPad і Mac. Водночас лінійка iPhone почуває себе непогано і демонструє зростання продажів на 2% в порівнянні з минулим роком (цей період включав лише близько тижня продажів iPhone 15).

«Якщо порівнювати продажі iPhone 15 з iPhone 14 за відповідний період торік — то нова модель демонструє кращі результати», — каже гендиректор Apple Тім Кук, додаючи, що пристрої Pro і Pro Max обидва зараз обмежені у пропозиції через високий попит.

Продажі Mac виявилися нижчими за очікування Волл-стріт, впавши майже на 34% за рік. Минулого місяця Apple презентувала ноутбуки MacBook Pro та настільний ПК iMac, і хоча продажі нових пристроїв не включені у квартал, компанія сигналізувала, що продукти надалі можуть знову підвищити продажі завдяки новим чипам M3.

«Я думаю, що Mac матиме значно кращий квартал у грудні. У нас є M3, є нові продукти, і ми не маємо феномену порівняння за роками», — сказав Кук, маючи на увазі надзвичайно сильний ринок Mac у 2022 році.

Кук додав, що загальний ринок персональних комп’ютерів нині є «складним».

Курс Розмовної англійської від Englishdom.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

Дохід від iPad знизився, впавши на 10% порівняно з аналогічним періодом торік, і цього року Apple не анонсувала нові продукти до святкового сезону. Підрозділ Apple із носимими пристроями, включно з AirPods та Apple Watch, також скоротився з року в рік, впавши більш ніж на 3%.

Приблизно половина продажів Apple припадає на iPhone

Тим часом сфера послуг компанії відзначилась і зросла на 16% у порівнянні з роком тому. Кук сказав, що компоненти бізнесу, включаючи продажі в App Store, рекламу (і ту саму угоду з Google), iCloud, платіжні послуги та Apple Music, показали хороші результати у кварталі та досягли внутрішнього рекорду Apple, що свідчить про постійне зростання.

«Кожна основна служба встановила рекорд», — сказав Кук.

Ось кілька показників зі звіту Apple в порівнянні з прогнозами:

  • Дохід: $89,5 млрд проти $89,28 млрд очікуваних
  • Дохід від iPhone: $43,81 млрд проти очікуваних $43,81 млрд
  • Дохід Mac: $7,61 млрд проти очікуваних $8,63 млрд
  • Дохід від iPad: $6,44 млрд проти очікуваних $6,07 млрд
  • Дохід від носимих пристроїв: $9,32 млрд проти очікуваних $9,43 млрд
  • Дохід від послуг: $22,31 млрд проти $21,35 млрд очікуваних

Чистий прибуток компанії склав $22,96 млрд, або $1,46 на акцію, проти $20,72 млрд, або $1,29 на акцію, за відповідний період торік. Обсяг продажів технічного гіганта за весь фінансовий рік склав $383,29 мільярда, що приблизно на 3% менше, ніж у попередньому році.

Бізнес Apple у Великому Китаї, її третьому за величиною ринку, знаходиться під пильною увагою, оскільки інвестори стурбовані зростанням конкуренції з боку Huawei. Тамтешній уряд також наклав заборону на американські технології для деяких посадовців на робочих місцях. Продажі у країні майже не змінювалося протягом року — Apple повідомила про заробіток у $15,08 мільярдів з регіону, який включає Гонконг і Тайвань.

Джерело: CNBC, Bloomberg

Disqus Comments Loading...