Рубрики НовиниWTF

«‎Прокляття 35 років» – нова тенденція у Китаї, яка відправляє на пенсію молодих працівників та змушує їх думати, що «‎життя скінчилось»

Опубликовал
Катерина Даньшина

Офісні працівники Китаю стривожені тим, що можуть втратити роботу вже у 35 років, оскільки компанії надають перевагу молодим фахівцям – які й коштуватимуть дешевше, і роботу виконуватимуть понаднормово.

Усі ці тривоги вилились у тренд, що прозвали «‎Прокляття 35» і активно просувають під однойменним хештегом у китайському Weibo (сервіс мікроблогів, подібний до Twitter).

Ось кілька прикладів того, як 35-річні китайці називають себе старими й переймаються за втрату роботи:

  • «Я боюся, що не зможу зберегти роботу, і тоді мені доведеться шукати нову, пристосовуючись до норовів керівника. Це страшно і напружено».
  • «Життя важке. Я самотній, і в мене не вистачає грошей, щоб купити будинок. Де я зупинюся, коли постарію? Орендодавці насправді не здають житло людям похилого віку. І важко заробляти гроші, коли ти старий‎».
  • «Ми занадто старі, щоб працювати, але занадто молоді, щоб вийти на пенсію».

Річ у тім, що ця тенденція не є безпричинною: на посади початкового рівня в органах державної служби в Китаї дійсно беруть осіб віком від 18 до 35 років. Пекін мав наміри підвищити цю межу, але лише стосовно тих, хто має ступінь магістра або доктора.

Онлайн-курс "Створення особистого бренду" від Skvot.
Прокачайте особистий бренд для підсилення власного бізнесу, підвищення продажів та впізнаваність на ринку.
Дізнатись більше про програму курсу і досвід лектора

«Оскільки держава практикує дискримінаційне працевлаштування, приватні роботодавці, не переймаючись, роблять те саме», — каже науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона Тянлей Хуанг в коментарі Insider.

«‎Прокляття 35» є відгалуженням виснажливої китайської робочої концепції «996‎», коли співробітники працюють з 9 ранку до 9 вечора до 6 днів на тиждень. Іноді надання переваги молодшим і здоровішим працівникам пояснюють саме таким графіком.

«Молодші працівники дійсно мають кращий стан здоров’я, і, як правило, не мають сімейних зобов’язань, тому вони можуть працювати довше», – каже Хуанг.

Компанії також намагаються зекономити свої кошти на тлі рекордного рівня безробіття серед молоді. За даними Національного бюро статистики Китаю, у другому кварталі 2023 року принаймні кожен п’ятий китайський молодий чоловік не мав роботи. Тому молодь і погоджується на меншу оплату, на відміну від дещо старших людей.

Китайці стоять у черзі, щоб потрапити на ярмарок працевлаштування в Хефей, східнокитайській провінції Аньхой. Фото: AFP

Утім тенденція до старіння населення може скоро порушити «Прокляття 35‎». Китай бореться з демографічною кризою, оскільки падіння рівня народжуваності призвело до скорочення населення країни вперше з початку 1960-х років на 850 000 осіб.

Дехто вважає, що посилення конкуренції за молодих працівників також «зрештою призведе до зростання зарплат молоді, що зробить їх відносно дорожчими для найму», а старших працівників – «більш привабливими» для роботодавців.

Джерело: NYT, Insider

Disqus Comments Loading...