Новини WTF 02.08.2023 о 15:41 comment views icon

«‎Прокляття 35 років» – нова тенденція у Китаї, яка відправляє на пенсію молодих працівників та змушує їх думати, що «‎життя скінчилось»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Офісні працівники Китаю стривожені тим, що можуть втратити роботу вже у 35 років, оскільки компанії надають перевагу молодим фахівцям – які й коштуватимуть дешевше, і роботу виконуватимуть понаднормово.

Усі ці тривоги вилились у тренд, що прозвали «‎Прокляття 35» і активно просувають під однойменним хештегом у китайському Weibo (сервіс мікроблогів, подібний до Twitter).

Ось кілька прикладів того, як 35-річні китайці називають себе старими й переймаються за втрату роботи:

  • «Я боюся, що не зможу зберегти роботу, і тоді мені доведеться шукати нову, пристосовуючись до норовів керівника. Це страшно і напружено».
  • «Життя важке. Я самотній, і в мене не вистачає грошей, щоб купити будинок. Де я зупинюся, коли постарію? Орендодавці насправді не здають житло людям похилого віку. І важко заробляти гроші, коли ти старий‎».
  • «Ми занадто старі, щоб працювати, але занадто молоді, щоб вийти на пенсію».

Річ у тім, що ця тенденція не є безпричинною: на посади початкового рівня в органах державної служби в Китаї дійсно беруть осіб віком від 18 до 35 років. Пекін мав наміри підвищити цю межу, але лише стосовно тих, хто має ступінь магістра або доктора.

«Оскільки держава практикує дискримінаційне працевлаштування, приватні роботодавці, не переймаючись, роблять те саме», — каже науковий співробітник Інституту міжнародної економіки Петерсона Тянлей Хуанг в коментарі Insider.

«‎Прокляття 35» є відгалуженням виснажливої китайської робочої концепції «996‎», коли співробітники працюють з 9 ранку до 9 вечора до 6 днів на тиждень. Іноді надання переваги молодшим і здоровішим працівникам пояснюють саме таким графіком.

«Молодші працівники дійсно мають кращий стан здоров’я, і, як правило, не мають сімейних зобов’язань, тому вони можуть працювати довше», – каже Хуанг.

Компанії також намагаються зекономити свої кошти на тлі рекордного рівня безробіття серед молоді. За даними Національного бюро статистики Китаю, у другому кварталі 2023 року принаймні кожен п’ятий китайський молодий чоловік не мав роботи. Тому молодь і погоджується на меншу оплату, на відміну від дещо старших людей.

Онлайн-курс "Бренд-менеджмент" від Laba.
Розберіться в комплексному управлінні брендом: від його структури до комунікації з аудиторією.Дізнайтесь принципи побудови бренд-стратегії, проведення досліджень і пошуку свого споживача.
Детальніше про курс
Китайці стоять у черзі, щоб потрапити на ярмарок працевлаштування в Хефей, східнокитайській провінції Аньхой. На слабкому ринку праці країни після пандемії знайти роботу нелегко. Фото: AFP
Китайці стоять у черзі, щоб потрапити на ярмарок працевлаштування в Хефей, східнокитайській провінції Аньхой. Фото: AFP

Утім тенденція до старіння населення може скоро порушити «Прокляття 35‎». Китай бореться з демографічною кризою, оскільки падіння рівня народжуваності призвело до скорочення населення країни вперше з початку 1960-х років на 850 000 осіб.

Дехто вважає, що посилення конкуренції за молодих працівників також «зрештою призведе до зростання зарплат молоді, що зробить їх відносно дорожчими для найму», а старших працівників – «більш привабливими» для роботодавців.

Джерело: NYT, Insider


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: