Примус до оновлення: драйвери NVIDIA спричиняють «екран смерті» з Windows 10 та старими процесорами

Опубликовал
Андрій Русанов

У лютому цього року виявилося, що деякі старі комп’ютери не можуть запускати останні версії Windows 11 через відсутність набору інструкцій POPCNT. Зараз стало відомо, що й користувачі Windows 10 теж мають проблему через POPCNT, а її причина — графічні драйвери NVIDIA.

Приблизно місяць тому NVIDIA опублікувала статтю в базі знань про припинення підтримки у своїх драйверах старих комп’ютерів без набору інструкцій POPCNT. Це не просто інформаційне повідомлення: встановлення драйвера 555 або новішої версії в систему з підтримуваною відеокартою Nvidia та непідтримуваним процесором призводить до збою всієї системи аж до BSOD із кодом помилки SYSTEM THREAD EXCEPTION NOT HANDLED.

Хоча ці ж процесори вже офіційно не підтримуються й самими Windows 10 / Windows 11 від Microsoft, вони все ще працювали. Але якщо їхній користувач спробує встановити драйвери дисплея 555+ — це гарантований BSOD. Користувачам таких комп’ютерів було б корисно налаштувати параметри Windows Update, щоб запобігти автоматичному завантаженню операційною системою драйвера 555 або новішого.

Мова йде в основному про процесори Core 2 Duo, яких лишилося не дуже багато — особливо у поєднанні з актуальними відеокартами NVIDIA. Тому випадок не найчастіший — але все ж можливий. Але якщо система без SSE4.2 та з відеокартою GTX 750 Ti або GTX 950 не може завантажитися після оновлення графічного драйвера, тепер відомо, чому.

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Джерело: Neowin

Disqus Comments Loading...