PSA: Обережніше з купівлею Starlink в Україні — шахраї на OLX перепродають за 40-50 тис. грн акційні «одноєврові» термінали з відстроченим платежем

Опубликовал
Вадим Карпусь

Через війну та російські обстріли українських об’єктів інфраструктури серед українців значно зросла популярність генераторів та терміналів Starlink. Останні використовуються для відновлення зв’язку в деокупованих регіонах, коворкінгах, а також окремими людьми для створення резервного інтернет-каналу у власних домівках. На жаль, цей популярний товар притягує увагу не лише пересічних українців, а й шахраїв.

Останніми днями почали поширюватися повідомлення про випадки, коли після придбання дорого дефіцитного термінала Starlink за кілька десятків тисяч гривень з користувачів ще додатково списують сотні євро. Наприклад, таку історію розповів у Twitter користувач @omelyankovych. Він придбав на OLX термінал Starlink за 50 тис. грн. А через місяць з його акаунту було автоматично списано €479, що за нинішнім курсом складає майже 19 тис. грн.

Річ у тім, що в деяких країнах Європи доступна можливість придбати Starlink за €1. Решту необхідно буде заплатити через місяць. Шахраї використовують цю особливість для власної наживи. Вони купують Starlink в Європі за €1, перепродують його в Україні вже за €800-1300 (30-50 тис. грн), а згодом кінцевому покупцю, якій реєструє обладнання на себе, належить ще додатково оплатити повну вартість термінала. Завдяки такій схемі шахраї отримують надприбуток в десятки тисяч гривень, а покупцям доводиться кратно переплачувати. Якщо відмовитись від оплати €479, термінал буде заблоковано.

Курс-професія "Motion Designer" від Skvot.
Навчіться створювати 2D- та 3D-анімації у софтах After Effects, Cinema 4D та Octane Render. Протягом курсу ви створите 14 моушн-роликів, 2 з яких — для реального клієнта.
Детальніше про курс

Наразі на OLX можна знайти багато оголошень, де пропонується купити Starlink разом з усім необхідним обладнанням. Купівля таких пристроїв – ризик, оскільки заздалегідь перевірити придбаний термінал дуже складно. Можна лише запросити підтвердження оплати у продавця. Або вже після купівлі можна переглянути історію оплат. Але це вже не врятує від необхідності додатково заплатити €479.

Disqus Comments Loading...