Qualcomm і Google готують перший масовий процесор на архітектурі RISC-V — альтернативі ARM

Опубликовал
Юрій Орос

Екосистема Android стрімко наближається до потенційного переходу на процесорну архітектуру RISC-V. Торік Google оголосила про офіційну підтримку RISC-V в Android і планує зробити її «платформою першого рівня» нарівні з Arm. Коли підтримка ОС вже реалізована, потрібне апаратне забезпечення, і цим займається Qualcomm — готуючи перший в історії «масовий» RISC-V SoC для Android.

Поки чип ще не має назви, Qualcomm поки лише говорить, що розробляє процесор RISC-V Snapdragon Wear у співпраці з Google, передає ArsTechnica. Компанія планує «комерціалізувати рішення для носимих пристроїв на базі RISC-V по всьому світу, включаючи США».

Для Google та Qualcomm цей чип є першим кроком у комерційному проєкті RISC-V Android. Qualcomm заявляє, що основа, яку вони з Google заклали, «допоможе прокласти шлях для більшої кількості продуктів в екосистемі Android, щоб скористатися перевагами кастомних процесорів, які мають низьке енергоспоживання та високу продуктивність».

RISC-V є великою загрозою для архітектури процесорів Arm, яка наразі домінує у всіх мобільних пристроях, оскільки має відкритий вихідний код, що може зробити її дешевшою та гнучкішою, ніж Arm. Якщо компанії хочуть розробляти власні чипи, вони можуть робити це без сплати ліцензійних платежів Arm.

Онлайн-курс "PR Basis" від Skvot.
Дізнайся нюанси різних сфер і обрери свою.Як результат — матимеш стратегію бренду у своєму портфоліо та зможеш стартувати в піарі. Інсайтами ділиться лекторка, яка має 9+ років досвіду.
Детальніше про курс

RISC-V — це також спосіб обійти проблеми з Arm. Ліцензія Arm є основою для багатьох великих технологічних компаній, але компанія пережила кілька нестабільних років, оскільки їхня материнська компанія Softbank намагалася отримати прибуток від своїх інвестицій. Спочатку Softbank хотів продати Arm компанії Nvidia, Arm в кінцевому підсумку провела IPO. Прагнення Arm справити враження на акціонерів призвело до того, що компанія змінила свою бізнес-модель, намагаючись заробити значно більше, ніж раніше.

Arm також стала головною зброєю у торговельній війні між США та Китаєм, і це змусило китайські компанії згуртуватися навколо RISC-V як міжнародної альтернативи. Через це вже уряд США занепокоєний RISC-V як способом обійти американський контроль за експортом мікросхем.

RISC-V потребує багато роботи, щоб стати життєздатною платформою Android. SDK для розробників, компілятори, бібліотеки та мільйон інших речей повинні підтримувати нову архітектуру. Google працює над гігантським списком справ, щоб вивести ОС Android на життєздатний рівень з RISC-V. Проте екосистема Android для RISC-V має з чогось починатися. Qualcomm заявляє, що «терміни запуску комерційного продукту на базі RISC-V будуть розкриті пізніше».

Disqus Comments Loading...