Ралі на колісницях: археологи виявили арену для перегонів з часів стародавньої Іспанії

Опубликовал
Игорь Панченко

Археологи виявили залишки арени для перегонів на колісницях та інші невідомі раніше структури в римському місті Ірунья-Велея на півночі Іспанії за допомогою технології лідар.

Дослідники з ARKIKUSARKIKUS — це технологічна стартап-компанія, що базується в Країні Басків, Іспанія, і спеціалізується на створенні віртуальних реконструкцій історичних об'єктів. за підтримки Провінційної ради Алави та уряду Країни Басків виявили римський цирк, використовуючи комбінацію аерофотозйомки, лазерного сканування та зондування (LiDAR) і знімків із дронів. Цей комплексний підхід дав змогу археологам скласти мапу топографії та виявити приховані рукотворні особливості ландшафту. Лідар працює шляхом випромінювання лазерних імпульсів із повітря і вимірювання їхнього відбиття, що дає змогу створити детальне зображення поверхні місцевості.

На цьому аерофотознімку видно обриси римського цирку на місці Ірунья-Велея, стародавнього міста на території сучасної Іспанії

Нова аерокарта розкрила кілька структур на території площею 251 гектар. Найвражаючою знахідкою став римський цирк — арена завдовжки 280 метрів і шириною 72 метри, яка вміщувала 5000 глядачів. Інші відомі цирки в цьому регіоні розташовані в Тарраконі (сучасна Таррагона) та Калагуррісі (сучасна Калаорра). На відміну від цих місць, цирк в Ірунья-Велея залишився відносно незайманим сучасним будівництвом, зберігши своє первісне планування.

Перегони на колісницях були популярною розвагою в Стародавньому Римі. Навколо цього виду спорту сформувалася ціла індустрія. Ентузіасти, як і сучасні спортивні фанати, підтримували улюблені стайні та візників, подорожуючи здалеку, щоб вболівати за них.

Основи Web дизайну від Hillel IT School.
Цей онлайн-курс з основ веб-дизайну дозволить вам опанувати мистецтво створення ефективних та привабливих інтерфейсів для вебсайтів і застосунків. Ви оволодієте ключовими принципами UX/UI дизайну, створюватимете дизайн-макети та прототипи, розроблятимете адаптивні інтерфейси для різних пристроїв, готуючись до професійної кар'єри в галузі веб-дизайну.
Дізнатися більше
«Перегони на колісницях у цирку», Раффаелло Сорбі, 1894 рік

Окрім арени, лідар виявив вулиці з аркадами, житлові квартали, місця для богослужінь і споруди для міської санітарії й водопостачання. Заступниця Департаменту культури та спорту Іспанії Ана дель Валь (Ana del Val) прокоментувала:

«Це відкриття надзвичайно важливе й ще раз підтверджує, що Ірунья-Велея — велике стародавнє місто з величезним потенціалом для археологічних та історичних досліджень».

Дослідники сподіваються, що ця знахідка приверне належну увагу до Ірунья-Велея. Вони наголошують на необхідності захистити, вивчити та оцінити це місце, що може створити багатство для всього регіону.

Джерело: Livescience.com, Archaeologymag

Disqus Comments Loading...