Ні, росія не навчилася глушити Starlink — ефективних засобів РЕБ досі немає та профілактика не завадить [Рекомендації фахівців]

Опубликовал
Володимир Скрипін

Чергова хвиля хайпу навколо Starlink в Україні піднялася після нещодавнього матеріалу NYT щодо глобальних ризиків, пов’язаних з домінування SpaceX Ілона Маска на ринку космічних запусків та супутникового інтернету зокрема, а також звіту головного сержанта ЗСУ Роберта Бровді з позивним «Мадяр».

Що сталося

Засновник підрозділу аеророзвідників «Птахи Мадяра» та командир взводу другої штурмової роти при 28 ОМБр осторонь зачепив дуже делікатну тему щодо можливого пригнічення роботи супутників Starlink «на нулі» ворожими російськими засобами РЕБ — момент на відео починається з 8:20. «Мадяр» з посиланням на власні перевірені джерела заявив про отримання російськими військовими на випробування якихось експериментальних засобів, призначених для пригнічення на передовій зв’язку Starlink, якими українські військові активно користуються для виконання різних операцій та завдань. Йдеться про так звані “окопні глушилки”, які, за словами «Мадяра», на відстані від 2 до 4 км намагатимуться створювати проблеми для роботи Starlink безпосередньо на лінії зіткнення.  Що важливо, «Мадяр» лише попередив про потенційні ризики, а низка українських ЗМІ у погоні за сенсаціями вже вийшли з заголовками про успішне застосування таких російських глушилок проти Starlink — але жодних доказів цього поки що немає.

А що відомо достеменно?

Відомо, що росіяни вже давно довго та нудно намагаються глушити Starlink, проте навіть часткового успіху не мають — технологія Starlink має неперевершені можливості адаптації,  і інженери SpaceX неодноразово демонстрували ефективність такого підходу, який дозволяє міняти параметри на льоту, щоб вийти з під впливу РЕБ (як відомо, РЕБ націлені саме на приймачі), як тільки цей вплив стане явним — свого часу у Пентагоні оцінили, як програмісти SpaceX кількома рядками коду звели нанівець усі намагання росіян заглушити Starlink в Україні. Про це нагадує у свіжій публікації Володимир Степанець — керівник групи Народний Starlink, який займається постачанням, ремонтом та інтеграцією Starlink в ЗСУ. Він наголошує, що «ефективних засобів перешкоджання роботі Starlink в мордору як не було, так і нема».

З ним погоджується інший відомий у вузьких колах фахівець із військового зв’язку Сергій «Флеш» — саме його рекомендації згадує «Мадяр» у відео як додатковий захист від потенційного впливу ворожого РЕБ.

Онлайн-курс "Business English for Marketers" від Laba.
Опануйте професійну англійську для маркетингу.Розширте карʼєрні можливості для роботи з іноземними колегами: від розробки нових продуктів до презентації стратегії бренду.
Детальніше про курс

Закони фізики невблаганні: глушити Starlink, як росіяни глушили сигнали з українських телестудій на супутниках “Амос” і “Сіріус” у 2014-му, чи Viasat перед початком вторгнення, не вийде — супутників SpaceX дуже багато (понад 4500, що становить понад 50% усіх активних супутників). До того ж сама технологія має зовсім інший рівень захисту.

Ризики

Раніше Сергій «Флеш» повідомляв про перехоплену директиву підрозділу РЕБ рф від командування щодо потенційної чутливості GPS в «тарілці» Starlink до засобів РЕБ — у разі придушення сигналу GPS термінал Starlink не може зареєструватися або вже після реєстрації втрачає швидкість до повного зникнення каналу (причина відмови не у визначенні місця положення термінала, а у втраті синхронізації, яка йде від GPS). Але такий гіпотетичний сценарій вимагає дуже специфічних умов — встановлення РЕБ на висоті (на елеваторі або вежі мобільного зв’язку), щоб під дуже великим кутом зверху заважати Starlink приймати сигнали з супутників. За словами «Флеша», такий варіант працює буквально 500 метрів, а сама РЕБ при цьому стає легкою ціллю. Система РЕБ на цей діапазон вимагає специфічної та помітної антени.

GPS на платі Starlink

Як вже неодноразово повідомлялося, війна дзеркальна, тож ворог також вчиться та постійно адаптується — наразі глобальної загрози немає, але бійці “на нулі” повинні знати про можливі ризики. Ще раз для ясності: поки що немає підтверджень навіть існування специфічних РЕБ для Starlink, не говорячи про їхню ефективність.

Протидія та рекомендації

З урахуванням вищеописаного є кілька запропонованих фахівцями заходів протидії окопним глушилкам Starlink, які можуть з’явитися у майбутньому:

  • найпростіший спосіб — прикопування терміналів Starlink нижче рівня землі на пів метра (яма має бути ширшою, щоб не обмежувати кут огляду “тарілки”);
  • захисна “клітка Фарадея” навколо — будь-яка металева сітка з осередком менш як 5-7 сантиметрів, її бажано заземлити;
  • специфічні апаратні модифікації за потреби.

Ще важливіше — комунікація між бійцями на передовій та вищим командуванням у штабах. Усі без винятку потенційні випадки шкідливого впливу на роботу Starlink ворожого РЕБ мають передаватися адресно та оброблятися. Як зазначає Володимир Степанець, в ЗСУ це Служба підтримки Starlink (МОСІ 33 або 66 – таке звернення вимагає авторизації, отже потрібно щоб звертався військовослужбовець із доступом до МОСІ). В інших структурах Сил Оборони України також є відповідні структури, чергові та т.п. Інцидент має містити ідентифікатори термінала та часові координати проблем (що та коли було). Бажано надавати всі деталі — Debug Data, скриншоти та максимально детальний опис. І насамкінець — краще не виносити подібні інциденти у соцмережі для публічного обговорення, щоб ворог надалі лишався в абсолютному невіданні для їхнього ж блага 😉

Disqus Comments Loading...