Ринкова вартість NVIDIA вперше перевищила $1 трлн — лише за останній тиждень компанія додала $300 млрд на тлі буму штучного інтелекту

Опубликовал
Володимир Скрипін

Як і прогнозувалося, NVIDIA першою серед напівпровідникових компаній перетнула рубіж у трильйон доларів ринкової капіталізації — після відкриття біржі NASDAQ 30 травня акції «зеленого» чипмейкера подорожчали на 5%, до $409,68 долара за одиницю, що є новим абсолютним рекордом.

NVIDIA стала сьомою у світі публічною компанією, чия ринкова вартість перевищила трильйон доларів. Раніше цей знаковий рубіж подолали Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (материнська компанія Google), Meta (Facebook) та Tesla.

Котирування акцій NVIDIA за останні 5 днів

Хайп навколо штучного інтелекту спричинив не лише новий виток технологічної війни між гігантами, як-от Microsoft, Alphabet і Meta, що очолили перегони за лідерство та почали навперебій анонсувати продукти, але й шквал інвесторів, які кинулися вкладати гроші у потенційну революцію у сфері ШІ. І NVIDIA, яка є найбільшим виробником графічних прискорювачів, що забезпечують роботу генеративних нейромереж та чат-ботів, як-от ChatGPT, наразі найбільший вигодонабувач у цих перегонах. Акції чипмейкера із Санта-Клари з початку 2023 року зросли майже втричі — це найвищі темпи зростання серед компаній S&P 500. Власне, тільки за попередній тиждень NVIDIA додала майже $300 млрд до ринкової капіталізації. І шалене ралі, яке спостерігається вже кілька тижнів поспіль, все ще є далеким від завершення.

Як завжди, думки щодо перспектив цього буму розділилися: поки одні, як-от інвестор-мільярдер Пол Тюдор Джонс передрікають технології світле майбутнє та новий виток продуктивності, інші, більш стримані та скептично налаштовані аналітики попереджають про ризики — до прикладу, на думку головного стратега Bank of America Савіта Субраманян, інвесторам слід уникати акцій технологічних компаній із великою капіталізацією, оскільки зростає «велика бульбашка активів».

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше
Disqus Comments Loading...