Безпечний AI: Україна разом з США, ЄС та Китаєм підписала декларацію Блетчлі з безпеки штучного інтелекту. Що це означає?

Опубликовал
Володимир Скрипін

Окрім України міжнародний договір щодо безпечного AI, що регламентує безпечне використання технологій штучного інтелекту, підписали ще 28 країн, серед яких США, Австралія та країни ЄС, а також Китай, Саудівська Аравія, Південна Корея. Хотілось би сказати, що це свого роду ООН у світі ШІ, але у зв’язку з негативною конотацією цієї організації, краще не проводити таких аналогій.

Україна — серед підписантів декларацію Блетчлі з безпеки штучного інтелекту

Щодо назви декларації — так називається місце проведення Саміту (Блетчлі-Парку), який почався вчора. Ця декларація — рамковий документ, де викладено програму, спрямовану на виявлення ризиків, пов’язаних з розвитком передових технологій ШІ, формування їх наукового розуміння та розробку міжнародної політики щодо їх пом’якшення. Інакше кажучи, мета — запобігти появі потенційного Skynet, як у «Термінаторі» Джеймса Кемерона.

Власне, одна з головних цілей, які прописали в документі, — колективна домовленість країн щодо розробки та імплементації ризикоорієнтованих політик регулювання ШІ, які б унеможливлювали негативні наслідки.

Повний список країн, які підписали документ

  1. Австралія
  2. Бразилія
  3. Великобританія
  4. Німеччина
  5. Євросоюз
  6. Ізраїль
  7. Індія
  8. Індонезія
  9. Ірландія
  10. Іспанія
  11. Італія
  12. Канада
  13. Кенія
  14. Китай
  15. Корея
  16. Нігерія
  17. Нідерланди
  18. ОАЕ
  19. Руанда
  20. Саудівська Аравія
  21. Сінгапур
  22. США
  23. Туреччина
  24. Україна
  25. Філіппіни
  26. Франція
  27. Чилі
  28. Швейцарія
  29. Японія

На саміті наголосили, що штучний інтелект є корисною технологією для економічного зростання та сталого розвитку, але технологія не може розвиватися без будь-якого нагляду й потребує встановлених «правил гри».

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак, який, поміж інших, взяв участь у саміті, назвав підписання декларації “знаковим досягненням”, яке вселяє надію на довгострокове майбутнє наших дітей та онуків. Україну на саміті представив заступник Міністра цифрової трансформації України Георгій Дубинський.

Ліворуч на фото заступник Міністра цифрової трансформації України Георгій Дубинський, а праворуч — міністерка з питань технологій Великобританії Мішель Донелан

Оскільки це лише декларація добрих намірів, то жодної конкретики у ній немає. Документ, окрім згаданого вище, також містить останні дослідження в галузі ШІ, про потенційні ризики технології, як-от втрата контролю та потенційні негативні наслідки використання.

США мають намір створити окремий AI Safety Institute в структурі Національного інституту стандартів та технології (NIST), який стане профільною установою для розробки стандартів безпеки в галузі ШІ.

Що це означає?

Поки важко сказати, але те, як стрімко уряди найбільш високорозвинених країн світу реагують на бурхливих розвиток ШІ, появу нових інструментів та намагаються взяти під контроль розвиток перспективної галузі недвозначно натякає, що це не просто чергова хайпова технологія, а цього разу все серйозно. Власне, достатнього згадати досягнення та сервіси, що з’явилися за останні два роки — і мова не про споживчі ChatGPT чи Midjourney, а про застосування технологій ШІ у дронах та іншій військовій техніці, які вже показали себе у цій війні.

Для України це величезне вікно можливостей — так само як участь в програмі освоєння ресурсів Місяця NASA Артеміда (Artemis) та інших міжнародних ініціативах, які формують вектор розвитку майбутнього людства.

Наступний великий саміт зі ШІ відбудеться за пів року в Кореї, а ще за пів року — у Франції.

Регулювання ШІ в Україні

В Україні вже якийсь час ведеться робота над регулюванням галузі штучного інтелекту — на початку серпня очільник Мінцифри Михайло Федоров анонсував підготовку нормативного поля для подальшого ухвалення відповідних змін в законодавство, які допоможуть Україні “очолити тренд ШІ” та стати світовим лідером. На початку жовтня Україна опублікувала дорожню карту з регулювання ШІ — це концептуальний план розвитку на 2023-2025 роки.

Поки що конкретики щодо нормативних змін мінімум — в нещодавньому інтерв’ю Forbes заступник міністра Олександр Борняков розповідав, що імплементація Закону про ШІ (AI Act), який планують прийняти в Європейському Союзі (його мають ухвалити в березні 2024 року), розглядається як одна з ключових концепцій стратегії регулювання. Щодо дедлайнів, Борняков в інтерв’ю від 7 серпня згадував терміни, які поставив Євросоюз (пів року), та зазначав, що Україні потрібно рухатися в цьому напрямі швидше.

Disqus Comments Loading...