«Україна – суперлабораторія винаходів»: БПЛА з ШІ, 3D-принтер у кожній бригаді, $10 млн на інновації від Еріка Шмідта

Опубликовал
Андрей Русанов

Війна зробила Україну суперлабораторією винаходів, де розробляються передові безпілотники, оснащені ШІ та інші військові технології, де в кожній бригаді є 3D-принтер для друку необхідних компонентів, а сотні компаній працюють для оборони та залучають інвестиції в передові проєкти. Про це вийшло стаття у The Washington Post.

Застосування штучного інтелекту

Оповідання починається зі сцени випробування безпілотника, який втратив керування під впливом РЕБ, але не впав каменем вниз, а досяг наміченої цілі. Це вдалося зробити завдяки ПЗ з використанням ШІ, що враховує перешкоди та стабілізує курс БПЛА. Політ не відбувався механічно до заданих координат – ціль безпілотника рухалася.

Просунуті БПЛА з інтелектуальним ПЗ, збільшеною дальністю польоту, навантаженням та іншими унікальними можливостями знищують російську техніку, живу силу, досягають кремля та Кримського мосту, улюбленої «іграшки» путіна.

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

У Львові інженери Twist Robotics представили програмне забезпечення на основі штучного інтелекту для FPV-дронів. Недорогі БПЛА, які Україна виробляє тисячами щомісяця, можуть нести бомби, але вразливі до радіоперешкод. Інновація на основі ШІ дозволяє FPV залишатися зафіксованим на своїй цілі, навіть якщо апарат втрачає контакт з оператором через РЕБ або особливості рельєфу. Про це говорить Ростислав Оленчин, засновник Twist Robotics. «Це Javelin для бідних», – говорить один з інженерів компанії про інтелектуальні дрони FPV.

Нова технологія наведення, як і раніше, вимагає, щоб ціль обирала людина-оператор. Але як тільки відбувається вибір, дрон може переслідувати ціль та випускати боєприпас коли це необхідно.

Виробництво дронів та навчання операторів БПЛА

Понад 200 українських компаній, які займаються виробництвом безпілотників, нині працюють пліч-о-пліч з військовими на передовій, випробовують та покращують свої напрацювання в реальному часі.

«Це технологічні перегони 24/7. Завдання полягає в тому, що кожен продукт у кожній категорії має щодня змінюватися, щоб отримати перевагу», — каже віцепрем’єр Михайло Федоров, який займається програмою «Армія дронів».

Завдяки «Армії дронів» приватним компаніям вдалося навчити понад 10 000 операторів безпілотників. Протягом наступних шести місяців планується навчити ще 10 тисяч. За словами Дмитра Ковальчука, співзасновника виробника дронів Warbirds of Ukraine, процес укладання контрактів з Міноборони скоротився з двох до двох місяців.

  • За оцінками України, росія знищує близько 1000 українських безпілотників на місяць – про це каже Федоров. За іншими оцінками рівень втрат становить 10 000 на місяць. Це змушує шукати способи збільшення виробництва БПЛА.
  • Кожна бригада Сил оборони України оснащена 3D-принтером, який використовують для створення механізму, що утримує та випускає бомби для дронів, які є у продажу. За словами експертів, цей процес легко відтворити.

Внесок у світові інновації

Міністерство оборони України поділилося російською технологією створення радіоперешкод зі світовими виробниками безпілотних літальних апаратів, що дало їм рідкісну можливість удосконалити свою продукцію на основі реальних даних.

«На Заході ви не можете просто запустити глушник та втрутитись у більшу частину спектра лише для того, щоб протестувати свій продукт. Вам потрібна спеціальна ліцензія, і навіть якщо вона є, вона поширюється тільки на вузьку оточену територію. Ось чому це одна з областей, де Україна має реальну можливість розробити рішення світового рівня», — каже Андрій Ліскович, колишній керівник Uber, який залишив Кремнієву долину, щоб допомагати Україні у війні.

Ерік Шмідт в Україні

Колишній виконавчий директор Google Ерік Шмідт оптимістично дивиться на український ринок дронів. Він вклав $10 млн разом з іншими інвесторами у D3, український акселератор стартапів, який спрямовує кошти на розвиток безпілотників та інших військових технологій.

«Україна постійно перевершує ворога в інноваціях», — написав Шмідт у колонці для Wall Street Journal на початку цього місяця після повернення з недавньої поїздки країною.

Шмідт, який консультував Пентагон щодо технологій штучного інтелекту, привітав українські досягнення в галузі безпілотних літальних апаратів, включаючи програмне забезпечення штучного інтелекту та безпілотні літальні апарати, які працюють без GPS-наведення. Він вірить, що безпілотники відіграватимуть вирішальну роль на суші, у повітрі та на морі, при розмінуванні полів та ураженні цілей.

«Безжальні рої дронів-камікадзе зі штучним інтелектом».

Відео нижче – фантастична ілюстрація цих слів Шмідта із фільму «Людина-павук: немає шляху додому»

Неназвані джерела видання вважають, що Шмідт, який зустрічався з міністром оборони України під час ще одного візиту до країни минулої осені, зацікавлений виділити Україні мільйони доларів для розширення виробництва безпілотників.

«Майбутні війни визначатимуться і вестимуться дронами», — підсумував Шмідт.

Інновації в Україні впливають на те, як вестимуться війни далеко за її межами. В умовах війни апаратні та особливо програмні технології легко копіюються навіть при дотриманні найсуворішої секретності та розтікаються по світу – десятки тисяч людей з обох боків проходять навчання та стають операторами БПЛА.

Виробництво складної техніки, таке як літаки або великі безпілотники, важко скопіювати. Чого не можна сказати про методики роботи з безпілотниками або програмне забезпечення. Це приносить занепокоєння багатьом на Заході, але Україна не має іншого вибору, крім використання всіх наявних засобів для перемоги.

Disqus Comments Loading...