Рубрики НовиниКіно

Штучний інтелект відтворить голос і образ Едіт Піаф в байопіку Warner Music

Опубликовал
Катерина Даньшина

Легендарна французька співачка з’явиться у новому фільмі через 60 років після свої смерті — завдяки генеративному штучному інтелекту.

Як повідомляє Variety, Warner Music Group створює 90-хвилинний біографічний фільм «‎Едіт», який відобразить життя співачки у Парижі та Нью-Йорку з 1920-х по 60-ті роки. У роботі обіцяють розкрити «‎раніше невідомі аспекти життя співачки» та використають штучний інтелект, щоб відтворити її голос та образ.

«Анімація забезпечить сучасний погляд на історію, а архівні кадри, сценічні й телевізійні виступи дозволять глядачам автентично поглянути на важливі моменти з життя Піаф», — йдеться в повідомленні Warner Music.

Щоб відтворити голос Едіт Піаф студія співпрацювала з компанією Respeecher, технологію якої використовували у серіалі «Мандалорець‎», щоб передати голос молодого Люка Скайвокера, та у кількох епізодах «Обі-Ван Кенобі». ШІ, як повідомляється, навчався на сотнях голосових кліпів і зображень Піаф, деяким з яких понад 80 років, щоб створити її «виразний голос і образ, та ще більше посилити достовірність і емоційний вплив її історії».

Образ співачки допомогла створити французька компанія візуальних ефектів Mac Guff Line.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу
Зображення з доказом концепції «‎Едіт»

У фільмі прозвучать записи оригінальних пісень Едіт, у тому числі такі культові хіти, як «La Vie en rose» і «Non, je ne regrette rien».

«Едіт» створюють за оригінальною ідеєю Джулі Вейле, режисера французьких документальних фільмів про Даяну Росс, Стінга та Стіві Вандера, у співпраці зі сценаристом Жилем Марліяком.

«Це був особливий і зворушливий досвід знову почути голос Едіт — технологія створила відчуття, ніби ми знову опинилися в кімнаті з нею. Анімація чудова, і через цей фільм ми зможемо показати справжню сторону Едіт — її радісну особистість, її гумор і її непохитний дух», — кажуть Кетрін Главас і Крісті Лауме, розпорядники маєтку Едіт Піаф.

Дата виходу фільму в прокат поки не оголошена.

Паризький горобчик

Едіт-Джованна Ґасьйон (справжнє ім’я Піаф) народилась у 1915 році та росла у публічному будинку, яким керувала її бабуся. Підлітком виступала зі своїм батьком, вуличним акробатом, доки власник нічного клубу не виявив її талант до співів. Під новим ім’ям Піаф (у перекладі з французької — горобчик) завдяки своїй мініатюрній статурі та виразному голосу, вона стала однією з найпопулярніших артисток в окупованій нацистами Франції.

Співачка боролася з наркотичною та алкогольною залежністю більшу частину свого життя і померла від раку печінки у віці 47 років. На похоронах її проводжали близько 100 тисяч шанувальників.

Едіт Піаф

У 2007 році вийшов фільм «Життя у рожевому кольорі» Олів’є Даана, який приніс виконавиці ролі Піаф Маріон Котіяр премію «‎Оскар» (також роботу відзначили статуеткою за найкращий грим).

Нові старі голоси

Штучний інтелект не вперше відроджує голоси померлих артистів. У 2022-му році голос художника Енді Воргола синтезували для документального фільму Netflix «Щоденники Енді Воргола» — спочатку записи начитав актор Білл Ірвін, а згодом програмне забезпечення Resemble перетворило їх на голос митця.

Актор Едвард Геррманн за життя став відомим оповідачем аудіокниг, а після смерті у 2014 році, його голос продовжував використовуватись для озвучування за допомогою ШІ.

У документальному фільмі 2021 року «‎Подорожник: Фільм про Ентоні Бурдена» штучний інтелект використали, щоб начитати електронний лист, який покійний шеф-кухар і документаліст Бурден надіслав другові.  Колишня дружина Ентоні, Оттавія, на той час розкритикувала технологію. 

Ну і недавній приклад випуск нової пісні The Beatles, яку штучний інтелект відродив зі старого демо Джона Леннона. 

Disqus Comments Loading...