Сліпучий марсіанський сансет. Ровер-ветеран NASA «К’юріосіті» вперше побачив яскраві сонячні промені на Червоній планеті

Опубликовал
Катерина Даньшина

Заходи сонця на Червоній планеті здебільшого виглядають похмуро, але нещодавно марсоходу «К’юріосіті» вдалось відзняти той, що вирізнявся з-поміж інших своєю яскравістю.

2 лютого під час спостережень за хмарами марсохід-ветеран NASA вперше побачив так звані «сутінкові промені» — явище, яке зазвичай можна спостерігати на Землі, коли сонячні промені пробиваються крізь верхівки дерев, гори чи хмари.

Сонячні промені, які зафіксував марсохід NASA «К’юріосіті»  2 лютого 2023 року, у 3730-й марсіанський день місії. Зображення: NASA/JPL-Caltech/MSSS/SS

Спостерігаючи як і де формуються марсіанські хмари, вчені можуть більше дізнатися про склад та температуру атмосфери Червоної планети, а також детальніше вивчити місцеві вітри. У 2021 році чорно-білі навігаційні камери «К’юріосіті» почали фіксувати додаткові зображення хмар, щоб детальніше розгледіти їхню структуру. Однак новий етап програми, який стартував у січні та завершиться у березні 2023 року, розраховує на кольорову камеру марсохода Mastcam, яка допомагає вченим спостерігати за тим, як хмари змінюються з часом.

Хмари, які стали перешкодою для променів Сонця на Марсі, знаходяться на висоті понад 60 км над поверхнею та, ймовірно, складаються з замороженого вуглекислого газу або сухого льоду.

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися
Ця райдужна хмара у формі пера була зафіксована апаратами «К’юріосіті» одразу після заходу сонця 27 січня 2023 року, на 3724-й сол місії. Зображення: NASA/JPL-Caltech/MSS

На додаток до сутінкових променів, «К’юріосіті» зафіксував райдужну хмару — доволі рідкісне оптичне явище, яке виникає, коли дуже тонкі хмари під впливом Сонця забарвлюються у спектральні кольори.

  • Марсохід третього покоління «К’юріосіті» побудований Лабораторією реактивного руху NASA (JPL) для дослідження кратера Гейла на Марсі в рамках місії «Марсіанська наукова лабораторія». Ровер запустили 26 листопада 2011 року з мису Канаверал, і майже через рік, 6 серпня 2012 року, він приземлився на Марс. Маса марсохода після посадки складала 899 кг, включно з 80 кг наукового обладнання.
  • Очікувалось, що «К’юріосіті» пропрацює на Червоній планети один марсіанський рік (686 земних днів), але місію подовжили на невизначений термін і вона активно працює вже протягом 11 років. Станом на 1 червня 2022 року марсохід проїхав понад 28 км у пошуках ознак життя на планеті, нині «К’юріосіті» зосереджений на вивченні атмосфери Марсу.

Раніше інший марсохід NASA Perseverance скинув останню з 10 пробірок зі зразками породи Марса, які мають доставити для дослідження на Землю — але, ймовірно, не раніше 2033 року.

Джерело: NASA

Disqus Comments Loading...