Рубрики НовиниСофт

«Смарт-мобілізація» – українці зможуть самі обрати бажану спеціалізацію та підрозділ для мобілізації

Опубликовал
Вадим Карпусь

Як розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в інтерв’ю ресурсу «РБК-Україна», Мінцифри планує запустити проєкт «смарт-мобілізація». Він дозволить військовозобов’язаним самостійно обирати напрямок та місце проходження служби. Під час пілотного проєкту, який запустять «через місяць–два», будуть залучати операторів БПЛА.

Зазначається, що українці зможуть залишати заявки та проходити рекрутерів, тести і навчання. Якщо все пройде добре, тоді військовозобов’язаний точно потрапить у роту ударних дронів і саме на ту посаду, на яку сам себе мобілізував.

«Ми будемо запускати «пілот» на операторів дронів, і ця людина обирає, що вона хоче: стати оператором дронів або взагалі служити в роті ударних дронів. Це може бути сапер, водій, всі посади будуть. Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов’язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися», – пояснив Михайло Федоров.

За задумом, військовозобов’язаним не треба буде відвідувати ТЦК СП (раніше відомі як військкомати). Всі необхідні процедури будуть проходити в онлайн форматі: тестування та співбесіду з рекрутером, який пояснить, де можна служити. А вже після схвалення потрібно буде пройти навчання. На думку Федорова, це буде «інша якість мотивації».

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

Після запуску проєкта буде можливість побачити, скільки українців мобілізуватимуться самостійно, як вони проходитимуть відбір та як після цього будуть служити, наскільки будуть мотивованими. Це буде перший крок для запуску «смарт-мобілізації».

Разом з тим Михайло Федоров знову наголосив, що повісток в застосунку «Дія» не буде.

«Не буде повісток у «Дії». Мені здається, що поки я працюю міністром, все, про що ми говоримо – ми потім дотримуємося наших слів. Тому можу сказати вам впевнено, що не буде повісток у «Дії», – сказав Федоров.

Додамо, це не єдина ініціатива урядовців, яка повинна оптимізувати мобілізаційні процеси в Україні. Мінекономіки планує запустити сервіс «єБронювання» через «Дію» до кінця року. Разом з тим до ВРУ внесли на розгляд законопроєкт про електронний реєстр військовозобов’язаних.

Disqus Comments Loading...