SpaceX відмовляється далі фінансувати роботу Starlink в Україні та просить Пентагон взяти витрати на себе – CNN

Опубликовал
Вадим Карпусь

Невдовзі після віроломного нападу росії на Україну в нашу країну почали надходити термінали Starlink, які стали життєво важливим джерелом зв’язку для українських військових. За даними Ілона Маска, більшу частину видатків фінансує його компанія і «операція обійшлася SpaceX у $80 млн і до кінця року перевищить $100 млн». Але незабаром цей благодійний потік може вичерпатися. Компанія SpaceX Ілона Маска попередила Пентагон, що може припинити фінансування сервісу в Україні.

За даними CNN, минулого місяця SpaceX відправила листа до Пентагона, в якому говорилося, що вона більше не може продовжувати фінансувати сервіс Starlink, як раніше.

У листі також міститься прохання до Пентагону взяти на себе фінансування українського урядового та військового використання Starlink. За твердженням SpaceX, підтримка роботи Starlink в Україні коштуватиме понад $120 млн до кінця року і може наблизитися до $400 млн протягом наступних 12 місяців.

Курс-професія "Копірайтер" від Skvot.
40 занять — і ти з упевненістю, скілами та портфоліо зможеш тиснути Apply на вакансії копірайтера.Досвідом і ключами поділяться 2 лекторки та запрошені спікери.
Детальніше про курс

«Ми не в змозі надалі передавати термінали в дар Україні чи фінансувати існуючі термінали протягом невизначеного періоду часу», – йдеться у листі.

Серед документів SpaceX, відправлених до Пентагона, є прямий запит Валерія Залужного до Маска з проханням надати ще майже 8000 терміналів Starlink. Запит датований липнем, але раніше про нього ніде не повідомлялося.

В окремому супровідному листі до Пентагона сторонній консультант, який працює на SpaceX, написав:

«SpaceX стикається з дуже важкими рішеннями. Я не думаю, що вони мають фінансову можливість надати будь-які додаткові термінали чи послуги на прохання генерала Залужного».

Документи, які надійшли в розпорядження CNN, раніше ніде не фігурували. Вони містять розбивку за внутрішніми номерами терміналів Starlink у SpaceX з детальним описом витрат та платежів, пов’язаних із тисячами терміналів в Україні. Вони також пролили нове світло на залаштункові переговори, внаслідок яких Україні було надано обладнання та послуги зв’язку на мільйони доларів за невеликих витрат для українського уряду.

Ці документи було розкрито на тлі різкої критики Ілона Маска в Україні, викликаної його нещодавньою пропозицією припинити війну коштом передачі Криму росії та нейтралітету України. А терміни передачі документів до Пентагону дивним чином збігаються з повідомленнями про широкомасштабні перебої в роботі Starlink, коли українські війська проводили контрнаступ на тимчасово окупованих територіях у вересні. Перебої у зв’язку раптово торкнулися всієї лінії фронту станом на 30 вересня. За словами обізнаного джерела, українські сили не попередили про це. Він додав, що тепер, коли Україна звільняє територію від загарбників, потрібно зробити запит на включення послуг Starlink.

Як стверджує обізнане джерело, минулого місяця Ілон Маск заявив приватно, що Україна не хоче мирних переговорів прямо зараз, але якщо вона погодиться з його планом, «росія прийме ці умови».

«Україна знає, що її нинішній уряд та військові зусилля повністю залежать від Starlink», – сказала людина, знайома з обговореннями. «Рішення про те, чи продовжувати роботу Starlink, чи ні, повністю залежить від однієї людини. Це Ілон Маск. Його не обирали, ніхто не вирішив дати йому цю владу. У нього це є завдяки технологіям та компанії, яку він побудував».

При цьому Ілон Маск заперечує інформацію про спілкування з путіним перед публікацією скандального опитування в Twitter щодо «мирного плану» для України.

Оновлено [10:23]:

Також в одному з твітів Ілон Маск написав, що вони виконують рекомендацію колишнього посла України в Німеччині Андрія Мельника, який раніше не дуже дипломатично відповів лідеру SpaceX на ганебне опитування щодо мирних перемовин з росією з пропозицією віддати Крим окупантам. Важливо розуміти, що ці події (небажання Маска платити за обслуговування Starlink та заслужена критика за недолугі геополітичні поради) ніяк не пов’язані, адже офіційний лист відправили в Пентагон за місяць до публікації Ілоном скандального опитування в Twitter.

Джерело: CNN

Disqus Comments Loading...