Рубрики НовиниКіно

Страйк сценаристів офіційно завершився — як працюватиме Голлівуд, зважаючи на новий контракт?

Опубликовал
Катерина Даньшина

3-річна угода, укладена між Гільдією сценаристів Америки та Альянсом виробників кіно і телебачення, запроваджує нові правила щодо використання інструментів штучного інтелекту у фільмах і телешоу, а також обіцяє прозорість даних стримінгів і бонуси за перегляди.

Після майже п’ятимісячного страйку сценаристи згортають свої плакати та повертаються до роботи. На черзі — ратифікаційне голосування, яке має затвердити новий контракт зі студіями вже 2-9 жовтня. Угода, яка зайняла аж 94 сторінки, діятиме до 2026 року, і з головного — передбачає підвищення виплат для сценаристів та узгоджує роботу з ШІ.

Згідно зі стислими умовами, опублікованими Гільдією, автори стримінгових сервісів отримають мінімальне збільшення компенсації на 18% (за умови, що в бюджет фільму закладено щонайменше $30 млн), а також 26% збільшення залишкових платежів.

Онлайн-курс "Project Manager" від Laba.
Станьте проджектом, що вміє передбачати ризики наперед і доводити проєкт до результату, який хочуть замовники. Поділиться досвідом Павло Харіков, former Head of PMO в Kyivstar.
Програма курсу і реєстрація

Штучний інтелект не використовуватиметься для написання чи редагування сценаріїв, і створений генеративними інструментами текст не може використовуватись як вихідний матеріал. Використання ШІ можливе за згодою компанії, але зобов’язати сценариста використовувати інструмент компанія не може. Якщо сценарій згенерований за допомогою ШІ, компанія має про це чітко повідомляти.

Студії відтепер зобов’язані надавати Гільдії фактичні дані, щодо внутрішніх та міжнародних «‎годин трансляцій», оскільки оплата сценаристів залежатиме від цього напряму. Це означає, що Netflix, Disney Plus, Amazon та інші стримінги не зможуть вигадувати показники чи рейтинги. І хоча вони, майже напевно, підпадатимуть під дію контракту про нерозголошення, Гільдія зможе публікувати сукупні дані, що надасть нам трохи більше інформації про стримінговий бізнес.

Стримінговим сервісам тепер буде набагато важче стверджувати що проєкт успішний (якщо це не зовсім так) або закривати шоу через відсутність інтересу, тоді як цифри демонструють зовсім іншу історію.

Утім, навіть якщо сценаристи повернуться до роботи, повного відновлення нормального виробництва ми поки не побачимо. Профспілка SAG-AFTRA, яка представляє близько 160 000 акторів і досі страйкує (а також розпочинає додатковий пікет проти ігрових студій).

Наразі можна говорити лише про повернення вечірніх ток-шоу (з Джиммі Фелоном та Стівеном Кольбером), оскільки ведучі мають інший контракт SAG-AFTRA, який не включено до страйку.

Джерело: The Verge 1, 2

Disqus Comments Loading...