«Ми не хочемо його годувати‎». Сценаристи Голлівуду вийшли на пікет через побоювання, що ШІ відбере їхні робочі місця

Опубликовал
Катерина Даньшина

Десятиліттями письменники Голлівуду створювали науково-фантастичні сценарії про те, як розумні машини захоплюють світ – а нині вимушені конкурувати з ними за свої робочі місця.

Гільдія письменників Америки вимагає обмежити використання штучного інтелекту для написання кіно- та телесценаріїв – голлівудські студії, які зараз стрімко втрачають доходи від реклами, відкинули цю ідею, зазначивши, що будуть відкриті для обговорення нових технологій раз на рік.

Члени Гільдії письменників Америки (WGA) пікетують біля офісів потокового сервісу Peacock Newfront у Нью-Йорку, США, 2 травня 2023 р. Фото: Reuters

Штучний інтелект – це одна з проблем, через яку голлівудські сценаристи у понеділок розпочали страйк і вперше за 15 років призупинили будь-яку роботу.

«Ми не хочемо, щоб наші матеріали годували штучний інтелект, і не хочемо виправляти їхні неохайні чернетки», — сказав письменник Джон Август, член комітету з переговорів Гільдії, в коментарі виданню Reuters.

У Голлівуді штучний інтелект здебільшого використовували як «технологію омолодження» чи для створення анімаційних фільмів. Однак дехто вже почав експериментувати з чатботами для написання сценаріїв.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

«Ми думали, що творчість сама по собі є останнім бастіоном — межею, яка не дасть машинам замінити чиюсь роботу», — каже Майк Сеймур, співзасновник Motus Lab при університеті Сіднея, який працює з візуальними ефектами та штучним інтелектом і консультував деякі студії.

Водночас штучний інтелект може усунути проблему «чистого аркуша» або творчого застою і, за словами Сеймура, «непогано» пише прямолінійні діалоги, хоча й інколи у них бракує нюансів.

Профспілки сценаристів пропонують, щоб матеріал, створений системою штучного інтелекту, такою як ChatGPT, не міг вважатися «літературним матеріалом» або «вихідним матеріалом» — терміни, які визначені в контрактах письменників. На практиці це означає, що якби керівник студії передав автору сценарій, згенерований штучним інтелектом, для доопрацювання, письменнику не можна було б платити менше за переписування чи редагування.

Є й побоювання щодо інтелектуальної власності, тож автори хочуть заборонити ШІ навчатись на їхніх сценаріях. Дехто вже назвав генеративний штучний інтелект «машиною для плагіату».

З проблемами стикаються не лише ШІ-моделі, які генерують текст — музичні студії активно блокують треки, де використовують технологію для синтезу голосу відомих виконавців, а художники судяться з компаніями-власниками нейромереж, які генерують зображення і навчаються на їхніх творах.

Disqus Comments Loading...