Телескоп Джеймса Вебба знайшов «‎найстарішу» надмасивну чорну діру — вона з’явилась лише за 570 млн років після Великого вибуху

Опубликовал
Катерина Даньшина

Телескоп Джеймса Вебба, найпотужніша обсерваторія у космосі, зазирнув у галактику CEERS 1019, яка з’явилася через пів мільярда років після утворення Всесвіту, і помітив у центрі надмасивну чорну діру.

Активна надмасивна чорна діра в центрі галактики цікава ще й тим, що важить лише 9 млн сонячних мас. Як правило, більшість таких об’єктів у ранньому всесвіті важчі за Сонце в 1 мільярд разів, що робить їх яскравішими та легшими для виявлення.

«Дослідники давно знали, що в ранньому Всесвіті повинні бути чорні діри меншої маси. Вебб — перша обсерваторія, яка може їх так чітко зафіксувати», — сказав астроном Дейл Коцевскі, який керував одним із трьох нових досліджень, пов’язаних з даними телескопа Джеймса Вебба.

Зображення, зафіксовані інструментами ближнього та середнього інфрачервоного діапазону телескопа Джеймса Вебба, не лише допомогли відшукати чорну діру, а й визначили її вік – об’єкт з’явився через 570 млн років після Великого вибуху, тобто моменту утворення нашого Всесвіту.

Крім того, дані, надані телескопом, дозволили вченим виявити, що чорна діра поглинає багато газу та активно «‎продукує» нові зірки, ймовірно унаслідок злиття двох галактик.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

На зображенні нижче можна побачити чорну діру у вигляді трьох яскравих згустків:

CEERS 1019 схожа на надмасивну чорну діру Стрілець A*, що знаходиться в центрі нашої галактики (її маса приблизно в 4,6 мільйона разів перевищує масу Сонця).

Окрім надмасивної, вчені виявили ще дві «‎легші» стародавні чорні діри: CEERS 746 з’явилась через 1 мільярд років після Великого вибуху, тоді як CEERS 2782 – через 1,1 мільярда років. Якщо для перегляду використати інші інструменти, то ці чорні діри, виглядатимуть як стандартні галактики. Нині вчені продовжують дослідження даних обсерваторії та, ймовірно, CEERS 1019, скоро втратить звання «‎найстарішої».

Загалом Вебб ідентифікував 11 галактик, які існували, коли Всесвіту було від 470 до 675 мільйонів років.

Джерело: NASA

Disqus Comments Loading...