Телескоп NASA помітив дивне явище, досліджуючи найбільший з часів формування Всесвіту космічний вибух

Опубликовал
Игорь Панченко

Космічний гамма-телескоп Фермі зафіксував незвичайну особливість у спалаху гамма-випромінювання, яка може бути результатом анігіляції матерії та антиматерії.

Космічний гамма-телескоп Фермі NASA дослідив те, що може бути найпотужнішим вибухом із часів Великого ВибухуВеликий Вибух — теорія, що описує початок і розвиток Всесвіту., виявивши досі небачену особливість. Цей феномен отримав назву «найяскравіший з усіх часів» або BOAT (Brightest Of All Time).

Спалах гамма-випромінювання (GRB) зафіксували 9 жовтня 2022 року телескопи Фермі та Обсерваторія імені Ніла Гереллса Свіфта (Neil Gehrels Swift Observatory). Учені припускають, що джерелом BOAT стала надноваНаднова — зоря, що вибухає й через це раптово й дуже сильно збільшує свою яскравість., що вибухнула на відстані майже 2,4 мільярда світлових років від нас.

Гамма-спалахи виникають, коли масивні зорі вичерпують паливо для термоядерного синтезу. Їхні ядра колапсують, утворюючи чорні діри, які викидають потужні струмені речовини, що рухаються майже зі швидкістю світла.

Онлайн- курсPython developer від Mate academy.
Amazon, Facebook, Netflix, Spotify використовують Python в розробці. Вивчіть цю мову на курсі Python developer і отримайте нову роботу! .
Отримати знижку на курс

BOAT виявився настільки потужним, що насичив більшість гамма-детекторів на орбіті. Статистичні дані свідчать, що подія такої сили трапляється раз на 10 000 років. Попри величезну відстань, спалах вплинув на атмосферу Землі.

Схематичне зображення механізму виникнення спалахів гамма-випромінювання, породжених чорними дірами

Приблизно через п’ять хвилин після виявлення BOAT телескоп Фермі зафіксував у його спектрі незвичайну особливість — «можливу лінію випромінювання». Ця спектральна ознака тривала приблизно 40 секунд і досягла пікової енергії 12 мільйонів електронвольт. Для порівняння, видиме світло має енергію майже 2–3 електронвольт.

Дослідники висунули гіпотезу про причину цього явища. Марія Едвіге Равазіо з Радбудського університету пояснює:

«Коли я вперше побачила цей сигнал, у мене шкірою побігли мурашки. Наш аналіз показує, що це перша високонадійна лінія випромінювання, яку побачили за 50 років вивчення гамма-спалахів».

Учені припускають, що спектральна особливість може бути результатом анігіляції електронів та їхніх антиматеріальних двійників — позитронів. Зазвичай під час такої анігіляції вивільняється енергія приблизно півмільйона електронвольт. Однак у випадку BOAT зафіксована енергія сягнула 12 мільйонів електронвольт. Це пояснюється тим, що струмені частинок рухалися майже зі швидкістю світла в напрямку Землі. Унаслідок цього відбувся ефект «синього зсуву» — стиснення хвиль, що призвело до значного підвищення рівня енергії випромінювання.

Дослідження команди опублікували в журналі Science.

Джерело: Space, Livescience

Disqus Comments Loading...