Tesla розширює бізнес у Китаї — компанія Ілона Маска збудує в Шанхаї новий завод Megafactory, здатний виробляти 10 тис. акумуляторів Megapack на рік

Опубликовал
Володимир Скрипін

Минулого року Tesla відкрила перший завод з виготовлення акумуляторів Megafactory у Каліфорнії, а зараз американська компанія, яка відома електромобілями та системами зберігання енергії, анонсувала відкриття другого такого заводу — його збудують в Китаї. Так, попри погіршення відносин США та Китаю, яке супроводжується впровадженням суттєвих експортних обмежень та відтоком західних інвестицій.

Майбутня китайська Megafactory вироблятиме акумулятори для промислових сховищ енергії Megapack (10 тис. на рік) і, судячи з усього, цей проєкт є точною копією вже згаданої Megafactory у Каліфорнії. Вона доповнить поточні виробничі потужності Gigafactory в Неваді та забезпечить додаткові 40 ГВт·год на рік, щоб задовольнити високий попит на ці системи. Згадані планові потужності у 40 ГВт·год перевищують загальну місткість стаціонарних систем накопичення енергії по всьому світу.

Попри приголомшливі потужності на папері Tesla наразі не в змозі повною мірою задовольнити попит на Megapack — компанія вже набрала замовлень на два роки вперед, оскільки все більше енергетичних компаній інвестують гроші у будівництво величезних систем зберігання енергії та сонячні електростанції.

Онлайн-курс "Продуктова аналітика" від Laba.
Станьте універсальним аналітиком, опанувавши 20+ інструментів для роботи з будь-яким продуктом.
Дізнатись більше про курс

Tesla розраховує збудувати китайську Megafactory у дуже стислі терміни, як це було в каліфорнійському Латропі — будівництво має початися вже в наступному кварталі, а початок випуску продукції заплановано на другий квартал 2024 року. У майбутньому Tesla планує експортувати виготовлені в Китаї Megapacks по всьому світу. Цими днями CEO Tesla Ілон Маск перебуває в Китаї — ймовірно, метою візиту є закриття угоди та зустрічі з китайськими урядовцями. Також ходять чутки, що Tesla  прагне укласти угоду з урядом Китаю, яка дозволить розширити бета-версію автопілота Full Self-Driving. Наразі система, яка перебуває під пильною увагою регуляторів, тестується лише в США та Канаді.

За дуже амбітним планом Ілона Маска, колись у майбутньому енергетичний бізнес Tesla Energy має за виторгом наздогнати основний автомобільний Tesla Automotive.

Схоже, розширенню виробництва Tesla у Шанхаї більше нічого не загрожує, принаймні поки що — повідомлення про стурбованість Китаю через Starlink, який здатний подолати «Великий китайський фаєрвол», та прагнення військових КНР знайти спосіб збивати супутники Starlink залишилися в минулому. Днями соцмережа Twitter, яка тепер також належить Ілону Маску, зняла всі обмеження з державних китайських та заразом російських ЗМІ, тим самим грубо порушивши власні правила, які діють з 2020 року.

Disqus Comments Loading...