Рубрики НовиниАвто

Американець продав Tesla Model X на запчастини — за кілька місяців авто раптово вийшло в онлайн вже в Україні

Опубликовал
Катерина Даньшина

Автомобіль Tesla Model X, проданий у США наприкінці минулого року на запчастини, раптово повернувся в Інтернет і почав надсилати сповіщення на телефон свого колишнього власника, виконавчого редактора CNBC Джея Яроу.

Скориставшись функцією геолокації у додатку Tesla, Яроу виявив, що сповіщення від автівки надходять з півдня України. Він також помітив, що нові власники використовували його, ще підключений на той момент, застосунок Spotify, щоб слухати альбоми Дрейка.

Публікація історії в X вмить зібрала мільйони переглядів, а користувачі почали думати, як так могло статися та чим це загрожує.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Технічний директор фірми автомобільної безпеки Canis Labs Кен Тінделл каже, що зібрані наново автомобілі дійсно можуть загрожувати безпеці, оскільки облікові дані залишаються в електроніці й можуть бути використані тими, хто її придбав.

Однак проблема не специфічна для Tesla. Подібні ситуації можуть статися з будь-якими автомобілями, оскільки вони, як ноутбуки, смартфони чи телевізори, теж мають підключення до Інтернету і можуть зберігати особисті дані.

«Дилери та власники повинні розуміти, що існує проблема з особистими даними в автомобілях», — сказав Тінделл.

Як авто опинилось в Україні?

Після того, як автомобіль був списаний — його виставили на продаж онлайн-аукціону Copart, згідно з даними CNBC. На сайті нині представлено понад 1600 автомобілів Tesla з утилізаційних пунктів по всій території США — включно з Нью-Джерсі, куди потрапила машина Яроу.

Tesla Model X, яка належала Джею Яроу

Copart спеціалізується на пошкоджених або зібраних наново транспортних засобах, які мають позначку «salvage title» — вона видається тоді, коли страхова компанія оголошує про повну втрату, попереджаючи майбутніх покупців про серйозні проблеми. Аукціон продає понад 2 мільйони автомобілів на рік і працює в 11 країнах. В США такі авто не можуть їздити легально, однак в Україні правила не настільки суворі.

«Практично всі зібрані наново транспортні засоби, потраплять на аукціон утилізованих автомобілів», — сказав Стівен Ленг, аукціоніст та засновник ринку вживаних автомобілів 48 Hours And A Used Car.

Один з вебсайтів онлайн-аукціону, який спеціалізується на таких продажах, оцінив, що виграшна ставка за подібний автомобіль становитиме від $27 400 до $29 400. Остаточна ціна продажу Tesla Яроу не відома — ані утилізаційний склад, ані Copart не відповіли на питання про вартість та те, хто ж придбав авто.

Що можуть зробити власники постфактум?

Співробітники служби підтримки Tesla сказали Яроу, що він має відключити автомобіль від свого облікового запису, запропонувавши наступні інструкції електронною поштою:

  • Відкрийте програму Tesla. Торкніться значка профілю у верхньому правому куті
  • Торкніться «Додати/видалити продукти» > «Видалити» > «Автомобіль»
  • Виберіть VIN-код, а потім натисніть «Почати»
  • Введіть транспортний засіб і деталі продажу, а потім натисніть «Далі»
  • Введіть інформацію про нового власника, а потім натисніть «Далі»
  • Введіть код безпеки з електронної пошти, потім натисніть «Підтвердити»
  • Надішліть запит, натиснувши «Видалити транспортний засіб»
  • Нагадування: якщо вас запитають, чи продали ви автомобіль, натисніть так.

За словами Тінделла, відключення облікового запису від транспортного засобу може перешкодити іншим людям використовувати додатки, які були підключені, як Spotify у випадку Яроу. Однак дані все ще можна витягнути з загальної електроніки автомобіля.

Воррен Анер, ветеран автомобільної кібербезпеки, сказав, що в ідеалі така компанія, як Tesla, мала б мати портал, на якому користувач міг би ввійти за допомогою облікових даних онлайн і запитати видалення інформації і від’єднання авто від акаунту. Проте власники повинні самі контролювати те, які саме дані вони надають транспортним засобам.

«Завжди видаляйте свої дані після того, як продаєте авто, і намагайтеся не ділитися більшою кількістю інформації, ніж вам необхідно. Якщо я підключаю свій телефон до автомобіля, то не дозволяю йому синхронізувати місцезнаходження та контакти. Я надаю йому доступ лише до Bluetooth, щоб слухати музику, і тому можу використовувати будь-яку програму потокового передавання музики, яка мені подобається», — каже Анер.

Джерело: CNBC

Disqus Comments Loading...