Рубрики НовиниКрипто

“Ігноруйте цю нісенітницю”: Тім Бернерс-Лі, творець Всесвітнього павутиння, розкритикував Web3

Опубликовал
Катерина Даньшина

Тім Бернерс-Лі відмовляється сприймати Web3 як майбутнє Інтернету. Він пропонує Solid, новий децентралізований проєкт, не заснований на блокчейні, як можливе розв’язання проблем, з якими зараз стикається мережа.

Тім Бернерс-Лі найбільше відомий, як головний розробник World Wide Web (Всесвітнього павутиння), все ще намагається покращити своє творіння. Однак майбутнє Інтернету, в уяві британського комп’ютерного науковця, зовсім не схоже на те, що маркетологи та стартапи намагаються продати як децентралізовану утопію Web3.

Web3 передбачає, що гіпотетична майбутня версія Всесвітнього павутиння включає децентралізацію, блокчейн і цифрові транзакції на основі токенів, з метою створення більш демократичної вебплатформи, де великі технологічні компанії, такі як Google, Amazon, Facebook і Microsoft “не тримають у заручниках” усі дані та вміст.

Однак, за словами Тіма Бернерс-Лі, Web3 — це зовсім не Інтернет. Виступаючи на конференції Web Summit, яка нещодавно відбулася в Лісабоні, комп’ютерний науковець і голова Консорціуму Всесвітнього павутиння (W3C) сказав, що важливо добре прояснити значення слів, щоб обговорити вплив нових технологій.

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

“Ви повинні розуміти, що насправді означають терміни, які ми обговорюємо, за виключенням модних слів”, — сказав Бернерс-Лі.

Він також сказав, що люди дуже часто плутають Web3 з Web 3.0.

“Шкода, що люди з Ethereum використали назву Web3 для тих речей, які вони роблять із блокчейном”, — зазначив технолог.

Протоколи блокчейну Бернерс-Лі вважає “надто повільними, дорогими та публічними” та пропонує власну альтернативу Web3, створену у рамках його стартапу Inrupt (за повідомленням TechCrunch, у грудні компанія залучила $30 млн під час раунду фінансування).

Технологія від творця Всесвітнього павутиння під назвою Solid – це проєкт вебдецентралізації, мета якого – радикально змінити спосіб роботи сьогоднішніх вебдодатків, керуючись принципом конфіденційності та передаючи право власності на дані користувачам від централізованих центрів обробки даних Big Tech.

Solid від Бернерса-Лі використовує:

  • Глобальну функцію “єдиного входу”, яка дозволяє будь-кому увійти до системи з будь-якого місця.
  • Ідентифікатори входу, що дозволяють користувачам ділитися своїми даними з іншими.
  • “Загальний універсальний API” або інтерфейс прикладного програмування, який дозволяє програмам витягувати дані з будь-якого джерела.

Бернерс-Лі – не єдина відома технологічна особистість, яка сумнівається у Web3. Цей рух критикували деякі відомі лідери Кремнієвої долини: Ілон Маск сказав, що Web3 це скоріше маркетингове модне слово, ніж реальність.

А співзасновник Twitter Джек Дорсі стверджує, що зрештою Web3 належатиме венчурним капіталістам.

Критики також впевнені, що Web3 схильний до проблем, з якими вже стикаються криптовалюти — такі як шахрайство та недоліки безпеки.

Джерело: Techspot, CBNC

Disqus Comments Loading...