Новини Крипто 09.11.2022 о 16:31 comment views icon

“Ігноруйте цю нісенітницю”: Тім Бернерс-Лі, творець Всесвітнього павутиння, розкритикував Web3

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Тім Бернерс-Лі відмовляється сприймати Web3 як майбутнє Інтернету. Він пропонує Solid, новий децентралізований проєкт, не заснований на блокчейні, як можливе розв’язання проблем, з якими зараз стикається мережа.

Тім Бернерс-Лі найбільше відомий, як головний розробник World Wide Web (Всесвітнього павутиння), все ще намагається покращити своє творіння. Однак майбутнє Інтернету, в уяві британського комп’ютерного науковця, зовсім не схоже на те, що маркетологи та стартапи намагаються продати як децентралізовану утопію Web3.

Web3 передбачає, що гіпотетична майбутня версія Всесвітнього павутиння включає децентралізацію, блокчейн і цифрові транзакції на основі токенів, з метою створення більш демократичної вебплатформи, де великі технологічні компанії, такі як Google, Amazon, Facebook і Microsoft “не тримають у заручниках” усі дані та вміст.

Однак, за словами Тіма Бернерс-Лі, Web3 — це зовсім не Інтернет. Виступаючи на конференції Web Summit, яка нещодавно відбулася в Лісабоні, комп’ютерний науковець і голова Консорціуму Всесвітнього павутиння (W3C) сказав, що важливо добре прояснити значення слів, щоб обговорити вплив нових технологій.

“Ви повинні розуміти, що насправді означають терміни, які ми обговорюємо, за виключенням модних слів”, — сказав Бернерс-Лі.

Він також сказав, що люди дуже часто плутають Web3 з Web 3.0.

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

“Шкода, що люди з Ethereum використали назву Web3 для тих речей, які вони роблять із блокчейном”, — зазначив технолог.

Протоколи блокчейну Бернерс-Лі вважає “надто повільними, дорогими та публічними” та пропонує власну альтернативу Web3, створену у рамках його стартапу Inrupt (за повідомленням TechCrunch, у грудні компанія залучила $30 млн під час раунду фінансування).

Технологія від творця Всесвітнього павутиння під назвою Solid – це проєкт вебдецентралізації, мета якого – радикально змінити спосіб роботи сьогоднішніх вебдодатків, керуючись принципом конфіденційності та передаючи право власності на дані користувачам від централізованих центрів обробки даних Big Tech.

Solid від Бернерса-Лі використовує:

  • Глобальну функцію “єдиного входу”, яка дозволяє будь-кому увійти до системи з будь-якого місця.
  • Ідентифікатори входу, що дозволяють користувачам ділитися своїми даними з іншими.
  • “Загальний універсальний API” або інтерфейс прикладного програмування, який дозволяє програмам витягувати дані з будь-якого джерела.

Онлайн-курс "Предметний дизайн" від Skvot.
Навчіться створювати функціональні, трендові та ергономічні дизайни меблів та предметів інтер’єру.
Детальніше про програму курсу і лекторів

Бернерс-Лі – не єдина відома технологічна особистість, яка сумнівається у Web3. Цей рух критикували деякі відомі лідери Кремнієвої долини: Ілон Маск сказав, що Web3 це скоріше маркетингове модне слово, ніж реальність.

А співзасновник Twitter Джек Дорсі стверджує, що зрештою Web3 належатиме венчурним капіталістам.

Критики також впевнені, що Web3 схильний до проблем, з якими вже стикаються криптовалюти — такі як шахрайство та недоліки безпеки.

Джерело: Techspot, CBNC


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: