Третя найбільша угода в історії IT: Broadcom готується завершити поглинання VMware за $61 млрд

Опубликовал
Володимир Скрипін

Broadcom розраховує “дуже скоро” закрити угоду з VMware на $61 млрд, яка є третьою за величиною в історії IT після поглинання Dell/EMC ($67 млрд) та Microsoft/ActiBlizz ($68,7 млрд).

Broadcom + VMware — статус угоди

Broadcom повідомив про купівлю VMware за $61 млрд у травні 2022 року та намір щодо закриття угоди у 2023 фінансовому році. Американський напівпровідниковий гігант профінансує купівлю грошима та власними акціями в пропорції 50/50. Згідно з умовами угоди, акціонери VMware отримають $142,50 грошовими коштами, або 0,2520 акцій Broadcom за кожну акцію VMware. Це на 44% вище вартості акцій VMware станом на 20 травня, коли в ЗМІ з’явилася інформація про потенційну угоду, та на 32% вище середньозваженої (30-денної) ціни акцій VMware (VWAP). За сумою угода Broadcom та VMware лише трішки поступається нинішнім рекордсменам — Dell + EMC ($67 млрд) та Microsoft + Activision Blizzard ($68,7 млрд). Деякі ЗМІ вказують суму угоди $69 млрд — це якщо підсумовувати ще $8 млрд чистих боргових зобов’язань VMware, які візьме на себе Broadcom після закриття угоди.

30 жовтня Broadcom вийшов із заявою-запевненням, що невдовзі завершить угоду з VMware, яка є лідером на ринку ПЗ віртуалізації, додатково зазначивши, що точно дотримається обумовлених угодою строків (реченець минає 26 листопада). Фактично ця заява є нічим іншим як спробою Broadcom заспокоїти інвесторів та розвіяти найменші побоювання щодо відтермінування угоди через китайських регуляторів. У Broadcom вже є всі необхідні дозволи для поглинання VMware від регуляторів ЄС, Великої Британії та ще низки країн. І схвалення угоди китайськими регуляторами — остання вагома перешкода на шляху до закриття угоди.

Цікаво, що жодної конкретики офіційний стейтмент не містить — сторони не надають жодних апдейтів щодо прогресу в отриманні дозволів від китайських регуляторів. На початку місяця Financial Times повідомляла, що антимонопольним регуляторам Китаю може знадобитися більше часу для схвалення угоди з огляду на посилення санкцій США на експорт чипів. На тлі цих новин акції VMware впали нижче умовленого угодою рівня.

Онлайн-курс "Маркетолог" від Laba.
Пройдіть повний шлях розробки маркетингових стратегій на практиці та з фідбеком від CEO бренд-маркетингової агенції.
Програма курсу і реєстрація

Чому угода настільки важлива

По-перше, поглинання Broadcom найбільшого розробника ПЗ для віртуалізації VMware, яка належала Dell до моменту відокремлення у 2021 році — третя за вартістю угода в історії IT, як згадувалось ще на початку. По-друге, угода потенційно матиме значний вплив на майбутнє Broadcom та індустрії загалом — актив, як очікується, істотно прискорить розвиток програмного бізнесу напівпровідникового гіганта та заразом посилить його позиції на ринку мережевих пристроїв та накопичувачів.

Ще можна пригадати передісторію, як завзято Broadcom протягом останніх років скуповує активи. Наприклад, у 2018 році ключовий постачальник безпровідних чипів для iPhone та іншої техніки Apple, купив постачальника систем безпеки та баз даних CA Technologies за $18,9 млрд. У 2019 році Broadcom викупив бізнес Symantec за $10,7 млрд, а менш ніж через 12 місяців перепродав його Accenture — сума угоди тоді не розголошувалася.

А ще свого часу Broadcom декілька разів намагався придбати свого конкурента Qualcomm, але врешті Дональд Трамп втрутився і заблокував угоду через потенційні ризики, пов’язані з національною безпекою.

Disqus Comments Loading...