ЄС схвалив угоду Broadcom і VMware за $61 млрд — більшими в IT є лише поглинання Dell/EMC ($67 млрд) та Microsoft/ActiBlizz ($68,7 млрд)

Опубликовал
Володимир Скрипін

Американський напівпровідниковий гігант Broadcom став на крок ближче до поглинання провідного розробника технологій віртуалізації VMware за приголомшливі $61 млрд —  регулятор ЄС зрештою схвалив угоду після кількамісячного антимонопольного розслідування, хоча й з деякими вимогами.

Broadcom повідомив про купівлю VMware у травні 2022 року та спочатку планував її закриття у 2023 фінансовому році — угоду на $61 млрд напівпровідниковий гігант профінансує грошима та власними акціями в пропорції 50/50. За сумою угода Broadcom та VMware лише трішки поступається нинішнім рекордсменам — Dell та EMC ($67 млрд) та Microsoft/Activision Blizzard ($68,7 млрд), яка досі перебуває в процесі закриття. До речі, цілком можливо, що Microsoft зможе закрити угоду з придбання ActiBlizz вже сьогодні-завтра.

Повертаючись до угоди Broadcom і VMware, в Єврокомісії дійшли висновку, що Broadcom мала лише обмежені можливості для зловживання панівним становищем на ринку, і що окремі заходи забезпечать необхідні умови для підтримки здорової конкуренції в майбутньому. Комісія з’ясувала, що Broadcom не має «сильної позиції», яка могла б зашкодити конкуренції на ринку мережевих пристроїв та накопичувачів, і що їй просто не вигідно якимось чином обмежувати співпрацю з AMD і NVIDIA.

Об’єднання VMware із програмним забезпеченням Broadcom також вважається нереальним на відміну від мотивації потіснити давнього суперника Marvell, обмеживши сумісність адаптерів Fibre Channel з продуктами VMware. Щоб запобігти цьому, регулятор ЄС зобов’язав Broadcom надати стороннім компаніям вихідний код драйверів та інструменти для створення сумісних адаптерів Fibre Channel. В ідеалі компанії знатимуть, що їхнє обладнання працює належним чином із технологіями віртуалізації серверів VMware.

Курс English For Tech course від Enlgish4IT.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше

Раніше Broadcom вже отримала необхідні дозволи на купівлю VMware у низці країн, зокрема Австралії, Канаді та Південній Африці. Наразі угоду все ще перевіряють два найбільш прискіпливі регулятори — Федеральна торгова комісія США (FTC) та Управління з питань конкуренції та ринків Великобританії (CMA).

Broadcom і VMware — значущість угоди та потенційні наслідки для індустрії

Перехід VMware під крило Broadcom — потенційно величезний імпульс для розвитку програмного бізнесу останньої, яка є прямим конкурентом Qualcomm. VMware, яка належала Dell до моменту відокремлення у 2021-му, спеціалізується на хмарних обчисленнях і технології віртуалізації, і лишається провідним постачальником віртуальних машин поряд з суперником Citrix.

Broadcom відомий напівпровідниковий гігант — її чипи широко використовується в смартфонах Apple, Google, а також в адаптерах Wi-Fi/Bluetooth широкого спектра пристроїв. Важливість цієї угоди складно переоцінити й потенційно вона може сильно вплинути на  IT-ландшафт. Очікується, що після об’єднання VMware і Broadcom об’єднані команди сконцентруються на організації програмного забезпечення підприємств (ІТ-інфраструктура) та хмарних обчисленнях.

Протягом останніх років Broadcom активно скуповує активи. Наприклад, у 2018 році Broadcom придбала виробника програмного забезпечення безпеки та баз даних CA Technologies за $18,9 млрд, а у 2019 році навіть придбала підрозділ із забезпечення корпоративної безпеки Symantec за $10,7 млрд. Менш ніж через 12 місяців Broadcom продав бізнес Symantec компанії Accenture — сума угоди не розголошувалася. Окрім того, свого часу Broadcom декілька разів намагався придбати свого конкурента Qualcomm, але врешті Дональд Трамп втрутився і заблокував угоду через потенційні ризики, пов’язані з національною безпекою.

Disqus Comments Loading...