Рубрики Новини

TSMC планує випустити перші чипи за нормами 2 нм до 2026 року

Опубликовал
Максим Григор'єв

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) заявила про створення виробничого процесу N2 (клас 2 нм) ще у 2020 році, а на поточний тиждень у компанії визначили терміни виходу перших транзисторів на новій технології.

Як розповів виконавчий директор TSMC Сі Сі Вей, виробничі вузли N2 спиратимуться на транзистори з ізольованим затвором (GAA), не уточнивши деталі та маркетингову назву архітектури. Процес виготовлення заснований на чинній фотолітографії у глибокому ультрафіолеті (EUV) з числовою апертурою 0,33.

Тестова продукція буде готова десь наприкінці 2024 року, а до великосерійного виробництва компанія розпочне кінець 2025 року. Це означає, що клієнти TSMC отримають перші чипи на базі N2 у 2026 році.

«Наша розробка N2 йде за планом, включаючи нову структуру транзистора, і відповідає нашим очікуванням».

Сі Сі Вей, виконавчий директор TSMC

Бізнес англійська від Englishdom.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Фабрика для виробництва 2 нм транзисторів буде побудована неподалік Баошаня, округу Сіньчжу, Тайвань. Тайванська влада схвалила проєкт у середині 2021 року. Рада директорів TSMC схвалила будівництво фабрики на початку 2022 року, виділила до $44 млрд. Її збудують у чотири етапи: будівлю буде завершено до середини 2023 року, а обладнання встановлять та підготують до виробництва у другій половині 2024 року.

Тривалість циклу для виробничих процесів дуже велика (понад трьох місяців), тому TSMC буде потрібно кілька місяців, перш ніж вона поставить першу партію 2-нм чипів першим клієнтам, що, ймовірно, відбудеться у 2026 році.

Хоча графік випуску N2 від TSMC завжди був дещо потайливим, TSMC постійно заявляла, що прагне дуже зрілого вузла з передбачуваною дохідністю та відчутними перевагами у порівнянні з вузлами попереднього покоління (наприклад, похідними N3). Таким чином, попри те, що TSMC приблизно на два або навіть три роки відставатиме від Samsung Foundry з транзисторами з універсальним затвором, вона очікує, що її вузол на основі GAA першого покоління буде найкращим виробничим процесом у другій половині 2025 року.

TSMC є найбільшим у світі контрактним виробником напівпровідників, і для компанії важливо щороку пропонувати новий вузол із певними покращеннями. Один із головних клієнтів виробника – компанія Apple, яка прагне випускати нові системи на кристалах (SoC) для смартфонів щороку. Для задоволення вимог AMD або Nvidia TSMC розробляє спеціальні версії вузлів для забезпечення дуже високої продуктивності (N4X).

Disqus Comments Loading...