У Києві з’явилась перша маршрутка з валідатором – сплатити за проїзд можна за допомогою банківської карти, смартфона або карткою киянина

Опубликовал
Катерина Даньшина

В маршрутних таксі столиці вже незабаром можуть з’явитися валідатори – перший, у тестовому режимі запрацював у маршрутці №444 сполученням ст. м. Виставковий центр – вул. Метрологічна.

Для того, щоб сплатити за проїзд достатньо прикласти банківську картку з PayPass або гаджет із функцією безконтактної оплати до валідатора. Також оплату можна здійснити карткою киянина або з гаманця на транспортній карті Київ Цифровий.

Через різницю тарифів звичайні поїздки з транспортної карти та абонементи у маршрутках не діятимуть, пише Хмарочос. А картку киянина адаптували під новий функціонал валідаторів, які автоматично перевірятимуть, чи прив’язана до неї пільга або шукатимуть вже придбані поїздки. У протилежному випадку буде списано оплату, як і зі звичайної банківської карти.

  • На початку вересня петиція киян про запровадження безготівкові оплати в усіх видах громадського транспорту столиці набрала достатню кількість голосів і була підтримана міською владою. У жовтні перші валідатори з’явились на деяких маршрутах автобусів «Київпастрансу‎».
  • З 26 жовтня 2022 року безготівкова оплата за проїзд працювала вже на всіх видах і маршрутах комунального громадського транспорту, а Київрада розпочала перемовини з приватними перевізниками щодо введення безконтактних способів розрахунку в маршрутних таксі.

За словами транспортного експерта Івана Черниша, деякий час тому валідатори вже працювали на маршруті 208 від «Київпастрансу‎», який зараз закрито, а один з перевізників, який обслуговує маршрут 250, встановлював власну систему безготівкової оплати (вона також вже не працює).

Онлайн-курс "PR Basis" від Skvot.
Дізнайся нюанси різних сфер і обрери свою.Як результат — матимеш стратегію бренду у своєму портфоліо та зможеш стартувати в піарі. Інсайтами ділиться лекторка, яка має 9+ років досвіду.
Детальніше про курс

Крім більш зручного способу розрахунку, використання валідаторів має ще кілька переваг  – зокрема можливість GPS-диспетчеризації транспорту (адже валідатори мають вбудований трекер), чіткіший облік пасажиропотоку з прив’язкою до часу та навіть географічних координат, а також можливість обліку пільговиків та проведення повноцінної компенсації за них.

Disqus Comments Loading...