Рубрики Новини

У NASA визначили швидкість звуку на Марсі та пояснили її нерівномірність

Опубликовал
Максим Григор'єв

Через тонку атмосферу на Марсі звук поширюється не так, як на нашій планеті. У NASA проаналізували записи з мікрофонів марсохода Perseverance та дрону Ingenuity, з’ясувавши, з якою швидкістю рухається звукова хвиля. Результати дослідження опублікували у журналі Nature 1 квітня.

З’ясувалося, що атмосфера з вуглекислого газу на Марсі сповільнює звук, але високі частоти трохи швидше за низькі – 900 км/год проти 864 км/год. Для порівняння, звук на нашій планеті має швидкість ≈1191 км/год.

«На Землі звуки оркестру доходять до вас з однаковою швидкістю, незалежно від того, низькі вони чи високі. Але уявіть, на Марсі, якщо ви далеко від сцени, буде велика затримка».

Провідний автор дослідження Сільвестр Моріс

Курс English For Tech course від Enlgish4IT.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше

Звуки на Марсі ще й менш живучі. Через тонку атмосферу на відстані 4 метрів ви чули співрозмовника так само, якби на Землі він знаходився від вас за 65 метрів. NASA показало, як могли б звучати спів птахів, дзвінок велосипеда, сигнал вантажівки, що здає назад, океанські хвилі та музика на Марсі.

Disqus Comments Loading...