Рубрики Новини

У США схвалили використання першого малого модульного ядерного реактора — установка із 6 блоків забезпечить потужність 462 МВт

Опубликовал
Вадим Карпусь

Перший у США малий модульний ядерний реактор (ММР) має бути введений в експлуатацію до кінця цього десятиліття. Комісія з ядерного регулювання США (NRC) сертифікувала проєкт ММР компанії NuScale Power Corp.

Після схвалення з боку NRC компанія NuScale Power планує побудувати установку ММР у Національній лабораторії Айдахо. Компанія заявляє, що її проєкт із шести реакторів потужністю 462 МВт має бути запущений до 2030 року.

Наразі NuScale Power пропонує реактор потужністю 50 МВт. На одному майданчику можна розмістити до 12 таких реакторів, і ця установка зможе забезпечувати електроенергією приблизно 780 тис. споживачів. Компанія займається розробкою продуктивнішої версії реактора з потужністю 77 МВт. Очікується, що регулятор перегляне їхню заявку цього року.

NuScale Power має 19 підписаних і діючих внутрішніх і міжнародних угод щодо розгортання установок ММР у 12 різних країнах, включаючи Польщу, Румунію, Чехію та Йорданію.

Онлайн-курс "Комерційний Аудіопродакшн" від Skvot.
Навчіться створювати, зводити й мастерити музику для комерційних проєктів — кіно, серіалів, улюблених ігр чи вірусних рекламних роликів.
Детальніше про курс та довід лектора

ММР мають потужність 300-500 МВт, хоча деякі версії мають потужність менш як 100 МВт. Як правило, використання ядерних реакторів викликає занепокоєння у широкому загалу. Однак у цьому випадку стверджується про менший ризик у порівнянні з традиційними реакторами. Це зумовлено масштабом, простою конструкцією і властивими реактору характеристик безпеки. Вони також покладаються на природну циркуляцію, конвекцію, гравітацію та самонагнітання. Усе це спонукало експертів посилатися на ММР як спосіб підтримки зростання центрів обробки даних.

Ядерні відходи, як і раніше, є проблемою для ММР. Для досягнення безпечного рівня радіації відпрацьованим паливним матеріалам може знадобитися від трьох десятиліть до 24 тис. років. Однак, на відміну від звичайних атомних електростанцій, які вимагають дозаправлення щороку або два, постачальники ММР прагнуть зробити дозаправлення необхідною лише раз на 3-7 років. Деякі конструкції розраховані працювати протягом 40 років без дозаправлення.

Джерело: techspot

Disqus Comments Loading...