У Туреччині розкопали 12 000-річне поховання шаманки — із натяком на жорстокі давні обряди

Опубликовал
Игорь Панченко

У могилі жінки знайшли череп тура, крила куріпки й лапи куниці.

У 2019 році дослідники з Туреччини розкопали поховання жінки віком приблизно 12 000 років у поселенні Чемка Гьоюк (Çemka Höyük) на південному сході країни.

Жінка, якій на момент смерті було від 25 до 30 років, була похована під підлогою будівлі з глини. Цей звичай ховати померлих у житлах був поширений у той час. Однак особливістю цього поховання стала присутність численних тварин і великого вапнякового блоку, що накривав тіло.

Аерофотознімок сектора 1 Чемка Гьоюк і хронологічний опис розвитку поселення

Розташування тварин у могилі виявилося надзвичайно цікавим. Над тілом жінки помістили череп тура, причому його щелепу відокремили й поклали біля її ніг. Крім того, археологи знайшли крила куріпки, лапи куниці та розкидані кістки овець або кіз.

Дослідники припускають, що така незвичайна комбінація тварин у похованні може вказувати на особливий статус жінки в суспільстві. Вона могла бути шаманкою — людиною, яка мала особливий зв’язок із духами, особливо зловмисними. У багатьох культурах шаманів вважали посередниками між світом людей і тварин, здатними спілкуватися з духами, що живуть у тваринах.

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

Знахідка в Чемка Гьоюк є унікальною для ранніх неолітичних поселень Верхньої Месопотамії. Це єдиний відомий приклад поховання, що демонструє такий тісний зв’язок між людиною та різноманітними тваринами. Відкриття дає змогу археологам по-новому інтерпретувати духовні практики та соціальну структуру неолітичних спільнот у цьому регіоні.

Дослідження опубліковане в журналі L’Anthropologie.

Джерело: Interestingengineering

Disqus Comments Loading...