Україна домовилася про закупівлю майже 100 безпілотників для «Армії дронів». Серед них — польські дрони-розвідники FlyEye / «Летюче око»

Опубликовал
Володимир Скрипін

Україна законтрактувала майже 100 безпілотників для ЗСУ у межах програми «Армія дронів». Це перші угоди за програмою, а їх загальна сума — 260,5 мільйона гривень. Дрони дадуть можливість без ризику слідкувати за ситуацією на лінії зіткнення, виявляти склади з боєприпасами, техніку та живу силу окупантів, а також будь-які переміщення ворога.

«Летюче око»

Так, незабаром Україна отримає 20 польських БПЛА натівського зразка WB Electronics FlyEye — це одні з найкращих дронів-розвідників у світі, які вже раніше використовувалися українськими військовими у війні з російськими бойовиками у війні на сході України з 2015 року.

«Ми придбали їх в тому числі завдяки дуже великому внеску від підприємця у сфері космічних технологій Максима Полякова, який добре розуміє важливість технологічної переваги на фронті. Максим перерахував на Армію дронів понад 100 мільйонів гривень!»

Михайло Федоров

Віце-прем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України

FlyEye (українською — «Летюче око») — безпілотна авіаційна система, одним з елементів якої є компактний ЛА, побудований за схемою високоплан. Він має пряме крило з розмахом 3,6 м, до якого кріпиться фюзеляж характерної форми, та оснащений одним електродвигуном. У центральному відсіку фюзеляжу розміщено необхідне для здійснення розвідки обладнання (він може використовуватись для ведення видової, акустичної та радіотехнічної розвідки, а також у якості радіоретранслятора та спеціалізованого засобу для транспортування малих та чутливих вантажів). ЛА стартує з руки та не потребує додаткових пристроїв для його запуску.

Онлайн-курс "Проджект-менеджмент у геймдеві" від Skvot.
Новий левел для тих, хто хоче поєднати менеджерські скіли та любов до ігор.Отримай необхідний скілсет та керуй командою в ігровій індустрії.
Детальніше про курс

БПЛА FlyEye має довжину 1,9 м та злітну вагу 11 кг, тоді як на корисне навантаження припадає 4 кг. Силова установка дає змогу апарату розвивати швидкість до 160 км/год та підійматися на висоту до 4 км. Тривалість польоту залежно від різних факторів — у межах двох-трьох годин.

Розвідувальний FlyEye разом з ударним дроном-камікадзе Warmate складають ударно-розвідувальний комплекс «Сокіл» — у 2017 році він пройшов полігонні випробування, але на озброєння його поки що не взяли.

Мультикоптери Matrice + наземні станції для Warmate

За однією угодою для «Армії дронів» закуплять 78 мультикоптерів Matrice, які оснащені технологією штучного інтелекту. Ці «пташки» вміють записувати високоякісні відео, фокусуватись на цілях і дистанційно визначати потенційну небезпеку.

Також Держспецзв’язку закупляє 2 наземні системи для 20 ударних дронів-камікадзе Warmate, які придбали завдяки благодійній ініціативі monobank.

***

«Армія дронів» — спільний проєкт Міністерства цифрової трансформації, Генштабу ЗСУ та платформи UNITED24. Метою ініціативи є збір коштів, щоб забезпечити дронами українських військових. Пріоритет проєкту — 200 професійних безпілотних авіаційних комплексів тактичного рівня для повітряної розвідки. Станом на 18 липня повідомлялося про 510 мільйонів гривень, які пожертвували небайдужі на «Армію дронів» через фандрайзингову платформу UNITED24.

Disqus Comments Loading...