Рубрики Новини

В Disney раптово змінився гендиректор — і це знову Боб Айгер, який залишив посаду майже три роки тому

Опубликовал
Володимир Скрипін

Рада директорів Disney дуже несподівано відіграла назад зміну гендиректора, яка відбувалася на початку 2020 року та тоді так само застала всіх зненацька — знаменитий Боб Айгер негайно вступає на посаду гендиректора, міняючи свого колишнього наступника Боба Чапека, який йде з посади. Айгер, який також є найбільшим акціонером Disney та обіймав посаду CEO з 2005 по 2020 рік, за новим контрактом “рулитиме” медіагігантом ще щонайменше два роки, а одним з його головних завдань стане вибір і підготовка наступника на довгострокову перспективу.

Боб Айгер (ліворуч) та Боб Чапек (праворуч)

Ясна річ, Боб Чапек також був ставлеником Боба Айгера, та вочевидь рада директорів була не дуже задоволена його роботою. Чапека називали гідною заміною Айгеру, яким свого часу став Тім Кук для Стіва Джобса. Проте відразу після передачі справ вибухнуло кілька скандалів, які значною мірою підірвали авторитет та репутацію Боба Чапека — як-от конфлікт зі Скарлетт Йоганссон через одночасний випуск кінокоміксу «Чорна вдова» у кіно та на Disney+ та відсутність швидкої реакції та відсутність підтримки спільноти ЛГБТІК у відповідь на суперечливий законопроєкт «Don’t Say Gay» Відповідно до положень ініціативи, вчителям початкових шкіл заборонено навіть визнавати існування гомосексуалів, а у разі порушень батьки можуть засудити навчальний заклад. у Флориді.

Після вступу на посаду CEO перед Бобом Чапеком постала непроста задача взяти всю спадщину Disney та перетворити її у надбання для майбутніх поколінь. На практиці це означало вийти за межі — традиційної компанії медіа та розваг — та привнести у класичну модель бізнесу більше від технологічних компаній. Водночас у багатьох ще на початку року почалося складатися враження, що Боб Чапек не справляється та втрачає контроль над королівством, тоді як Бобу Айгеру чудово вдавалося тримати все під контролем. Саме під його керівництвом Disney купила Pixar, Marvel, Lucasfilm та 20th Century Fox, а також розгорнула напрямок онлайн-кінотеатрів та успішно перебудувала бізнес після пандемії COVID-19.

Онлайн-курс "Digital Marketing" від Laba.
Розширте пул навичок у роботі з аудиторією.Навчіться запускати рекламні кампанії без зайвих витрат бюджету з сучасними інструментами діджитал-маркетингу, включаючи AI.
Детальніше про курс

На початку місяця Disney опублікувала фінансовий звіт за квартал, який розчарував інвесторів —  ні парки розваг, ні медіапідрозділи не дотягнули до прогнозованих аналітиками значень виторгу. Стримінговий бізнес показує позитивну динаміку — дедалі більше передплатників обирають пакети, що поєднують Disney Plus, Hulu та ESPN Plus, але вартість тарифів також зростає. Новий план Disney Plus із підтримкою реклами має з’явитися вже 8 грудня. Цікаво, що рада повернула Боба Айгера через тиждень після того, як Боб Чапек анонсував масові скорочення на тлі сповільнення росту та загальної рецесії. Цікаво буде подивитися, як змінюватиметься стратегія Disney після повернення Боба Айгера, який свого часу підштовхнув Disney до стримінгових війн.

В офіційному пресрелізі голова правління Disney Сьюзен Арнольд подякувала Бобу Чапеку, який присвятив компанії 30 років свого життя, з яких попередні три — на посаді CEO. Водночас Сьюзен Арнольд відзначила, що у Disney попереду непростий етап в умовах перебудови галузі, і рада директорів вважає Боба Айгера найбільш слушним керівником для проходження цього етапу. Що цікаво, Боба Чапека в пресрелізі не цитували і він поки не коментував свою відставку.

Disqus Comments Loading...