В Китаї створили процесор для ШІ, «на 90% дешевший за наявні» — на основі RISC-V та 14 нм техпроцесу

Опубликовал
Андрей Русанов

Китайський виробник Intellifusion представив обчислювачі штучного інтелекту DeepEyes із заявленою продуктивністю 48 TOPS вартістю 1000 юанів, або приблизно $140. Використання старішого техпроцесу 14 нм та, ймовірно, технології ASIC, є можливістю для Китаю обійти санкції та залишитися конкурентоспроможним на ринку ШІ. Чипи використовують RISC-V та «незалежну домашню технологію».

Пристрій Deep Eyes H1 2024 використовує процесор DeepEdge10Max для досягнення 48 TOPS навчальної продуктивності. Deep Eyes H2 2024 має чип DeepEdge10Pro з 24 TOPS, а Deep Eyes 2025 H1 націлена на підвищення продуктивності до 96 TOPS завдяки DeepEdge10Ultra. Компанією задеклароване на 90% дешевше обчислення ШІ, яке покриває 90% можливих сценаріїв.

Щоб відповідати заявленим Microsoft вимогам до ПК зі штучним інтелектом, комп’ютери повинні мати принаймні 40 TOPS продуктивності NPU. Отже, процесори Intellifusion здаються придатними до робочих навантажень штучного інтелекту. Для порівняння, процесори X Elite від Snapdragon отримають 40 TOPS.

Як зазначив доктор Чен Нін, голова Intellifusion, у найближчі три роки 80% компаній у всьому світі використовуватимуть великі моделі ШІ. Вартість навчання великої моделі може становити десятки мільйонів (юанів?), і небагато компаній зможуть дозволити собі це з наявними цінами. Щодо охоплення компаніями ШІ це здається дуже сміливим твердженням.

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

Джерело: Tom`s Hardware

Disqus Comments Loading...