Оновлено: в Україні зменшили мобілізаційний вік, скасували «обмежено придатних» і введуть реєстр військовозобов’язаних

Опубликовал
Ігор Шелудченко

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію. В документі вказано, що мобілізаційний вік буде зменшено з 27 до 25 років. Також погоджено норми про реєстр військовозобов’язаних та скасовано статус «обмежено придатних».

Оновлено [10:50, 3 квітня]: додано новини про підписання 2 законопроєктів: про реєстр військовозобов’язаних та скасовання статусу «обмежено придатних»

Про це йдеться в картках законопроєктів на сайті Верховної Ради.

Зменшення мобілізаційного віку

Президент України Володимир Зеленський 2 квітня підписав Закон про зменшення мобілізаційного віку з 27 до 25 років, ухвалений Верховною Радою ще в травні 2023 року (проєкт № 9281). Цей Закон набере чинності на наступний день після його опублікування.

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

Норма про мобілізацію з 25 років включена також до урядового законопроєкту про мобілізацію, поправки до якого перед другим читанням розглядають у парламенті.

 

Реєстр військовозобов’язаних

Також президент підписав закон про електронний реєстр військовозобов’язаних.

Закон передбачає запуск повноцінного електронного військового обліку в Україні. Зокрема, це стосується електронного кабінету військовозобов’язаного, дані в який будуть збиратися без згоди громадян.

Обмежено придатних більше не буде

Погоджено також норму, згідно якої чоловіки, які були визнані обмежено придатними до військової служби, повинні будуть протягом 9 місяців пройти повторний медичний огляд. За новими правилами є лише два стани – “придатний” і “непридатний”.

Перетин кордону для студентів

Разом з цим, змінились правила й для перетину кордону для студентів.

Міністр освіти й науки Оксен Лісовий заявив, що 2 квітня уряд схвалив рішення, яке дозволить студентам-бакалаврам виїжджати за кордон на стажування.

Йдеться лише про студентів віком від 18 до 22 років, які вчаться на бакалавраті за денною формою (або ж на магістратурі медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування). Термін обмежений — один семестр.

Для перетину кордону необхідно мати:

  • е-квиток студента;
  • направлення від закладу освіти;
  • засвідчену копію договору з іноземним університетом про прийняття на програму академічної мобільності;
  • військово-довідковий документ від ТЦК.

«Академічна мобільність — можливість для студентів тимчасово виїхати за кордон для навчання чи стажування, щоб здобути нові знання та досвід. Для університетів — це також спосіб зміцнити партнерства з іноземними закладами», — написав він.

Зазначимо, нещодавно Верховна Рада відмовилася від ідеї автоматичного бронювання військовозобов’язаних, які отримують зарплатню 35 тис. грн та сплачують податки.

Disqus Comments Loading...