Новини Україна 02.04.2024 о 19:08 comment views icon
Стаття з  

Оновлено: в Україні зменшили мобілізаційний вік, скасували «обмежено придатних» і введуть реєстр військовозобов’язаних

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/647dc38d9e7db-bpfull-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/647dc38d9e7db-bpfull-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/647dc38d9e7db-bpfull-1-96x96.jpg

Ігор Шелудченко

Автор новин

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію. В документі вказано, що мобілізаційний вік буде зменшено з 27 до 25 років. Також погоджено норми про реєстр військовозобов’язаних та скасовано статус «обмежено придатних».

Оновлено [10:50, 3 квітня]: додано новини про підписання 2 законопроєктів: про реєстр військовозобов’язаних та скасовання статусу «обмежено придатних»

Про це йдеться в картках законопроєктів на сайті Верховної Ради.

Зменшення мобілізаційного віку

Президент України Володимир Зеленський 2 квітня підписав Закон про зменшення мобілізаційного віку з 27 до 25 років, ухвалений Верховною Радою ще в травні 2023 року (проєкт № 9281). Цей Закон набере чинності на наступний день після його опублікування.

Норма про мобілізацію з 25 років включена також до урядового законопроєкту про мобілізацію, поправки до якого перед другим читанням розглядають у парламенті.

Оновлено: в Україні зменшили мобілізаційний вік, скасували «обмежено придатних» і введуть реєстр військовозобов'язаних

 

Курс Digital Marketing від Mate academy.
На курсі ви навчитесь запускати рекламу в кабінтеах Facebook/Instagram та Google. Ви також познайомитися з SEO та Email marketing. Це ті навики які найчастіше просять ІТ компанії від Junior Marketers. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо!
Дізнатися більше про курс

Реєстр військовозобов’язаних

Також президент підписав закон про електронний реєстр військовозобов’язаних.

Закон передбачає запуск повноцінного електронного військового обліку в Україні. Зокрема, це стосується електронного кабінету військовозобов’язаного, дані в який будуть збиратися без згоди громадян.

Обмежено придатних більше не буде

Погоджено також норму, згідно якої чоловіки, які були визнані обмежено придатними до військової служби, повинні будуть протягом 9 місяців пройти повторний медичний огляд. За новими правилами є лише два стани – “придатний” і “непридатний”.

Перетин кордону для студентів

Разом з цим, змінились правила й для перетину кордону для студентів.

Міністр освіти й науки Оксен Лісовий заявив, що 2 квітня уряд схвалив рішення, яке дозволить студентам-бакалаврам виїжджати за кордон на стажування.

Курс Digital Marketing від Mate academy.
На курсі ви навчитесь запускати рекламу в кабінтеах Facebook/Instagram та Google. Ви також познайомитися з SEO та Email marketing. Це ті навики які найчастіше просять ІТ компанії від Junior Marketers. А ми вас не лише навчимо, а й працевлаштуємо!
Дізнатися більше про курс

Йдеться лише про студентів віком від 18 до 22 років, які вчаться на бакалавраті за денною формою (або ж на магістратурі медичного, фармацевтичного або ветеринарного спрямування). Термін обмежений — один семестр.

Для перетину кордону необхідно мати:

  • е-квиток студента;
  • направлення від закладу освіти;
  • засвідчену копію договору з іноземним університетом про прийняття на програму академічної мобільності;
  • військово-довідковий документ від ТЦК.

«Академічна мобільність — можливість для студентів тимчасово виїхати за кордон для навчання чи стажування, щоб здобути нові знання та досвід. Для університетів — це також спосіб зміцнити партнерства з іноземними закладами», — написав він.

Зазначимо, нещодавно Верховна Рада відмовилася від ідеї автоматичного бронювання військовозобов’язаних, які отримують зарплатню 35 тис. грн та сплачують податки.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: