Вчені навчилися робити ібупрофен та інші ліки зі скипидару, відходів паперової промисловості

Опубликовал
Андрій Русанов

Вчені з університету Бата (Великобританія) знайшли спосіб виробляти ібупрофен, парацетамол, інші ліки, а також побутову хімію зі скипидару – відходів паперової промисловості.

Сировиною для виробництва ліків, як правило, є нафта, ціна та пропозиція якої нестабільні та залежать від політичних подій. До того ж таке виробництво відчутно шкодить природі: за даними 2019 року, фармацевтичний ринок був на 28% менший від автомобільного, але на 13% більше забруднював довкілля. Нова технологія наближає розв’язання обох проблем.

Вчені описують процес перетворення β-пінена, що міститься в скипидарі, на фармацевтичні прекурсори, які використовували для синтезу парацетамолу та ібупрофену. Скипидар – побічний продукт виробництва паперу, що стабільно виробляється у великих кількостях. Також вчені успішно використовували скипидар для синтезу 4-HAP, попередника бета-блокаторів, сальбутамолу для інгаляторів від астми та низки побутових засобів чищення.

Широке застосування нового методу виробництва ліків може знизити пряму залежність фармацевтики від нафти та її світове споживання, з підвищенням екологічності. Але досягнення вчених затьмарює той факт, що поки що виробництво ліків зі скипидару обходиться дорожче, ніж з нафти, що обов’язково позначиться на їхній вартості.

Онлайн-курс Front-end developer від Mate academy.
Закінчуйте курс з гнучким графіком Front-end developer та починайте заробляти вже через 7 місяців! Допоможемо з працевлаштуванням!
Отримати знижку на курс

Дослідження опубліковано у журналі ChemSusChem.

Джерело: Engadget

Disqus Comments Loading...