Рубрики Новини

Військові США передали повітрям електросигнал потужністю 1,6 кВт на відстань кілометра

Опубликовал
Максим Григор'єв

Лабораторія військово-морських досліджень США продемонструвала можливість наземного мікрохвильового випромінювання щодо передачі електросигналу потужністю 1,6 кіловата на відстань 1 кілометру. Випробування пройшли на полігоні армії США у Блоссом-Пойнті, штат Мериленд. Ця демонстрація стала найбільшою за останні 50 років.

Випробування здійснювалися за допомогою двоточкової передачі електричної енергії у вільному просторі за допомогою спрямованого мікрохвильового променя.

Проєкт Safe and Continuous Power bEaming – Microwave (SCOPE-M) складається з десятків тисяч антен x-діапазону. Кожна з цих антен підключена до невеликого випрямного діода, який перетворює мікрохвильову потужність, що падає, в електричну потужність постійного струму.

Курс Frontend розробки від Mate academy.
Front-end розробник одна з найзатребуваніших професій на IT ринку. У Mate academy ми навчимо вас розробляти візуально привабливі та зручні інтерфейси. Після курсу ви зможете створювати вебсайти і застосунки, що вразять і користувачів, і роботодавців.
Дізнатися більше про курс

12 місяців команда тестувала практичність наземної передачі у мікрохвильовому діапазоні з використанням променя на частоті 10 ГГц. SCOPE-M випробовували у двох місцях: на полігоні армії США в Блоссом-Пойнт та передавачі надширокосмугового радара супутникової візуалізації Haystack (HUSIR) у MIT (Массачусетському технологічному інституті). У Мериленді команда перевершила заплановану мету на 60 відсотків, випромінюючи промінь потужністю 1,6 кВт трохи більш ніж на 1 км. У Массачусетсі у команди не було такої ж пікової потужності, але середня потужність була набагато вищою, що дозволило отримати більше енергії.

«Ця демонстрація прокладає шлях передачі енергії на землю в космос і передачі енергії з космосу на землю».

Пол Джаффе, доктор філософії, керівник Power Beaming and Space Solar

Частоту 10 ГГц вибрали тому, що технологія компонентів досить дешева і надійна. Навіть за сильного дощу втрата потужності становить менше ніж 5%. А за високих частот енергія може губитися в атмосфері. Також ця частота безпечна для використання у присутності людей, птахів та тварин.

Крім того, що це пріоритет Міністерства оборони США, силовий промінь — це екологічна технологія. На відміну від інших джерел чистої енергії, які забезпечують переривчасте та спорадичне електропостачання, енергія, що передається з космосу на Землю, може забезпечувати електроенергію безперервно, 24 години на добу, сім днів на тиждень, 365 днів на рік.

Disqus Comments Loading...