Рубрики НовиниСофт

Wordcraft — нова нейромережа від Google, яка сама собі письменниця

Опубликовал
Катерина Даньшина

ШІ-редактор від Google під назвою Wordcraft в першу чергу створений для того, щоб надихати авторів на написання нових історій – але сумнівно, що в майбутньому він повністю замінить письменників.

Раніше Google вже демонструвала майстерність штучного інтелекту  — тоді експериментальна модель LaMDA прикидалась Плутоном та паперовим літаком, з якими користувачі мали змогу поспілкуватись. Ту ж саму модель Google використала для створення Wordcraft – прототипу інструменту для написання текстів, який може допомогти письменникам створювати нові історії.

Ідея не нова — швидше за все, ви вже чули про Grammarly або такі інструменти копірайтингу, як Jasper. Wordcraft дещо інший — бо допомагає створювати вигадані твори. 

Google описує його як свого роду “цільовий текстовий редактор”, вбудований у текстовий вебпроцесор. Користувачі можуть запропонувати Wordcraft переписати фрази або скерувати його, щоб зробити речення смішнішим. Він також може описувати об’єкти за запитом або генерувати підказки. Словом, це схоже на об’єднання редактора та партнера по написанню в один інструмент ШІ.

Курс Python від Mate academy.
Python дозволяє тобі не тільки розробляти сайти та займатись аналітикою даних, а ще й будувати алгоритми, тестувати програми та навіть створювати штучні інтелекти. Стань різноплановим фахівцем!
Реєстрація на курс

 

Для перевірки Wordcraft, Google організувала семінар із 13 професійними авторами. Письменники оцінили інструмент, як гарний спосіб для створення нових ідей, однак одностайно погодилися, що він не замінить авторів найближчим часом. 

Інструмент створював дещо шаблонні тексти, не дотримувався загального стилю оповіді та уникав антигероїв.

“Використання LaMDA для написання повних історій — це глухий кут. Він набагато ефективніший, коли використовується для додання в текст деякої різноманітності”, – сказав Дуглас Ек, старший науковий директор Google Research.

Журналісти The Verge також відвідали захід та поділилися досвідом роботи з інструментом. 

“Я почала із підказки Wordcraft: “Пінгвіни плавають”. Оскільки я люблю дитинчат тварин, то написала “мама-пінгвін, яка висиджує яйця”. Далі я мала попросити продовжити історію, отримати підказку або поговорити з чат-ботом, щоб отримати більше ідей”, – розповідає журналістка Вікторія Сонг.

Подальші результати, видані Wordcraft, були дещо сюрреалістичними. Історія врешті-решт завершилась тим, що “яйця пінгвіна з’їли”, але “народжений малюк потім продовжив плавати в океані”. 

“Після демонстрації я не могла уявити, як написати повну історію таким чином, але це був чудовий спосіб генерувати ідеї. Кінцевий продукт ніколи не працюватиме сам по собі — мені було б дуже соромно навіть помістити його на AO3Archive of Our Own — це некомерційне сховище з відкритим вихідним кодом для фанфіків та інших фан-творів, наданих користувачами як фанфік до фільму “Марш пінгвінів”. Але я могла б взяти загальну ідею — мама-пінгвін, що бореться з тюленем, щоб врятувати своїх дитинчат – і переписати текст у приємнішу, менш роботизовану історію”, – додає журналістка. 

Фото: Victoria Song / The Verge

Очевидно, що Wordcraft все ще знаходиться на стадії експерименту. З усім тим, використання прототипу має певні перспективи та може вже згенерувати деякі цікаві ідеї. 9 історій, створених за допомогою інструменту, вже розмістили на сайті Wordcraft.

Джерело: The Verge

Disqus Comments Loading...