Японський інститут створив кабель, чия пропускна здатність у 22 рази вища за сучасний інтернет-трафік Землі

Опубликовал
Юрій Орос

Інженери з Японії побили рекорд з передачі даних. Команді вдалося передати пакет даних, розміром понад 20 разів більшим за оцінку світового інтернет-трафіку за секунду через один оптоволоконний кабель.

Національний інститут інформаційно-комунікаційних технологій Японії (NICT) зафіксував абсолютно божевільну швидкість передачі даних — 22,9 Пбіт/с (петабіт на секунду), передає NewAtlas. Петабіт складається з одного млн гігабіт, тож цієї швидкості достатньо, щоб передати весь інтернет-трафік 22 рази (оцінюється приблизно в 1 Пбіт) поспіль із залишком пропускної здатності. Навіть NASA має лише 46 Тбіт/с, або 0,046 Пбіт/с.

Щоб досягти цієї віхи, NICT скористалася перевагами кількох нових технологій. Замість однієї жили для передачі даних кабель містить 38 жил, кожна з яких може передавати дані в трьох режимах — загалом 114 просторових каналів. Кожен режим в кожному просторовому каналі складається з 750 хвильових каналів в трьох діапазонах (S, C і L), що забезпечує смугу пропускання 18,8 ТГц.

Разом це забезпечує швидкість передачі даних 22,9 Пбіт/с, що більш ніж удвічі перевищує попередній рекорд, встановлений у 2020 році. Команда каже, що оптимізація корекції помилок може дати змогу системі в її нинішньому вигляді досягти швидкості до 24,7 Пбіт/с.

Курс-професія "Junior Data Analyst" від robot_dreams.
Комплексний курc для всіх, хто хоче опанувати нову професію з нуля.На прикладі реальних датасетів ви розберете кожен етап аналізу даних.
Програма курсу і реєстрація

Однак не варто очікувати, що найближчим часом можна буде завантажити весь контент Netflix за частки секунди. Декодування даних передбачає складну обробку сигналу, що вимагатиме встановлення спеціалізованих пристроїв, які називаються MIMO-приймачами, всюди в мережі. Та й майже напевно вартість цього кабелю буде високою, не кажучи про потенційні проблеми з масовим виробництвом.

Disqus Comments Loading...