За вересень українці відкрили 26+ тис. ФОПів у «Дія» — це рекорд за три роки. Програмування серед топ галузей

Опубликовал
Володимир Скрипін

Маховик ФОПонізації в Україні продовжує розкручуватись — протягом вересня українці відкрили 26+ тис. ФОПів у «Дії», що є абсолютним рекордом. Чергове вагоме досягнення команди відзначив очільник Мінцифри Михайло Федоров у своєму Telegram.

Яке це має значення

Нагадаємо, послуга реєстрації ФОП з’явилась на сайті «Дія» у 2020 році, а у 2021-му Мінцифри запустило вдосконалену автоматичну реєстрацію без участі державного реєстратора, яка значно спростила та пришвидшила процедуру. У попередніх матеріалах ми неодноразово звертали увагу, що саме автоматична реєстрація ФОПів у «Дії», яка значно все спростила, є чи найголовнішим чинником рекордної малої бізнес-активності (вищої, ніж у довоєнні часи), яка спостерігається з початку війни. І офіційна інфографіка Мінцифри — яскраве тому підтвердження.

Кількома днями раніше OpenDataBot у своєму звіті вказувала загальну кількість реєстрацій ФОПів у вересні — 35 587 нових ФОПів. І це теж новий рекорд за три роки, який на 4 тис. перевищує попередній червневий рекорд у 31 477 нових ФОПів.

Шляхом нескладних математичних обчислень дізнаємось, що понад 70% від всіх нових реєстрацій ФОПів у вересні припало на «Дію». У Мінцифри зазначають, що програмування входить до першої п’ятірки сфер діяльності ФОП протягом 2023 року, але незнімним лідером лишається роздрібна торгівля, де відкривається майже половина нових ФОПів (так, з 1 жовтня повернулися штрафи за невидачу фіскального чека та інші порушення порядку застосування РРО, а також податкові перевірки). Водночас більшість бізнесів відкривають жінки — 51,06% від загальної кількості.

Онлайн-курс "Тестування API" від robot_dreams.
Навчіться працювати з API на просунутому рівні та проводити навантажувальні тестування, щоб виявляти потенційні проблеми на ранніх етапах розробки.
Програма курсу і реєстрація

У Мінцифри наголошують, що зараз реєстрація ФОП у «Дії» повністю автоматична та найшвидша в усьому світі (до 1 хв). Також на Київському міжнародному економічному форумі Михайло Федоров назвав умови, за який в Україні з’являтимуться технологічні гіганти, а ВВП на душу населення зростатиме до $100 тис. Серед них — повна трансформація системи освіти, повна автоматизація бюрократичних процесів з максимальною цифровізацією послуг (“держава як зручний сервіс для кожного громадянина”) та defense-tech.

Що не так з динамікою ФОПів

На початку вересня кількість номінально активних ФОПів в Україні перевищила позначку 2 млн. Якщо виокремлювати айтівців, зареєстрованих як ФОП, можна пригадати дослідження DOU з оцінкою станом на 24 лютого 2023 року — тоді в Україні нараховувалося 271 699 ФОПів, які працюють у сфері ІТ. Водночас нещодавнє комплексне дослідження YouControl зауважувало, що “айті-бульдозер” загальмував і пробуксовує (експорт топчеться на місці попередні кілька кварталів), а суттєва частина юридично активних ІТ-ФОПів фактично припинили діяльність де-факто. І популярний меседж про безперебійне зростання офіційної кількості ФОПів попри виклики воєнного часу в голові пересічного спостерігача створює копіумну ілюзію з завищеними очікуваннями та усіма негативними наслідками, що з цього випливають (нездатність до сприйняття дійсності, критичного мислення та прийняття зважених рішень на “холодну” голову).

Disqus Comments Loading...